Jilles van der Stoep en Anita van Ewijk waren lid van de gemeenteraad.
Jilles van der Stoep en Anita van Ewijk waren lid van de gemeenteraad.

Lid worden van de gemeenteraad: ‘Er gaat een wereld voor je open’

Algemeen

BARENDRECHT – De politieke partijen zijn momenteel op zoek naar kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022. Wie kans wil maken op een zetel, moet dat nu laten weten. Twee oud-raadsleden vertellen hoe zij in de gemeenteraad kwamen.

Jilles van der Stoep was van 2011 tot 2018 lid van de gemeenteraad voor het CDA. Anita van Ewijk was raadslid namens EVB van 2014 tot 2018.

Waarom werd u kandidaat?
Jilles van der Stoep:
“Ik werd gebeld of ik interesse had. Ik had net acht jaar in de ouderraad van Calvijn gezeten en dacht ‘Dit doe ik niet meer’. Maar ik wilde toch wel praten. Na dat gesprek bedacht ik dat het werk in de gemeenteraad iets anders is dan wat ik tot dan toe gedaan had. En oud-raadslid Jan Hogeweg zei tegen me: ‘Je moet gewoon duiken, dan kom je vanzelf weer boven’. Maar het zou niet bij me opgekomen zijn, als ik niet gebeld was. Ik moest toen nog lid van het CDA worden. Want je moet natuurlijk wel lid zijn, wil je op de lijst komen.”
Anita van Ewijk:
“In 2013 was er een hoop rumoer over de centrumontwikkeling. Toen EVB werd opgericht ben ik gelijk lid geworden. Er werd toen over de kandidatenlijst voor de verkiezingen gesproken. Ik kwam op plek 10. ‘Leuk, dan maak ik dat ook eens mee. En daarna is het klaar’, dacht ik. Ik verwachtte dat we met een stuk of vijf mensen in de raad zouden komen. Maar het werden er negen. En toen Dirk Vermaat wethouder werd, was ik aan de beurt.”

Wat kon u bereiken?
Jilles van der Stoep:
“Je ziet iets in het dorp en daar kan je vragen over stellen aan het college. Mijn eerste vraag ging over een beeldje dat gestolen was aan de Windsingel. Ik heb het college gevraagd of er iets gedaan wordt om de diefstal van andere beelden te voorkomen.
Je kunt dus dingen die je opvallen in de gemeente onder de aandacht brengen van het college. En je moet daarbij wel met je beide benen op de grond blijven staan.”
Anita van Ewijk:
“Het gaat mij om praktische dingen. Je moet wat betekenen voor je dorp. Als ik langs Het Kruispunt loop en zie wat voor activiteiten daar allemaal zijn, dan ben ik daar trots op. Dat was een punt van EVB. En over de toekomst van Borgstede heb ik een motie ingediend die brede steun kreeg.”

Hoe was uw start als raadslid?
Jilles van der Stoep:
“In mijn geval moest ik gelijk iets behandelen over veiligheid. Daar heb ik vooraf met de fractie over gesproken. Corrie Righolt was fractievoorzitter, die toetste vooraf alles om te zien of het paste bij het standpunt van het CDA. Zo groei je er langzaam in. Het CDA heeft een oriënterende cursus over het raadslidmaatschap. Die heb ik ook gevolgd.”
Anita van Ewijk:
“Ik kwam in de raadszaal te zitten naast Marianne Tijssen van D66. Dat was vier jaar lang mijn buurvrouw. Ik volgde de debatten in de Tweede Kamer van jongs af aan altijd op televisie. Ik probeerde om het op die manier te doen. Bij EVB krijgen we ook debattraining. En we kregen les in het schrijven van betogen. Dat vond ik heel leuk.”

Hoeveel tijd kost het?
Jilles van der Stoep:
“Zo’n twintig uur per week, naast mijn baan. Ik was er vier avonden in de week mee bezig, tot 23 uur. En dat zeven jaar lang. Je moet het niet onderschatten. Maar als je iets bereikt, dan geeft je dat de energie om er weer mee verder te gaan. Ik ben heel dankbaar dat ik het heb mogen doen. Maar toen we een kleindochter kregen zei mijn vrouw: ‘Het is wel goed geweest’. Bovendien werd mijn werk steeds zwaarder en je wordt ook ouder.”
Anita van Ewijk:
“Ik was er dag en nacht mee bezig. Daarom heb ik het ook geen tweede periode gedaan. Ik ben blij dat ik nog steeds bij EVB betrokken ben, maar dat andere mensen het werk in de raad doen. Achteraf geeft het werk in de gemeenteraad me wel een kick. Ik ben een mavoklantje, maar ik kan het gewoon.”

Kunt u het mensen aanraden?
Jilles van der Stoep:
“Absoluut. Er gaat een wereld voor je open. En ik heb er goede vrienden aan overgehouden.”
Anita van Ewijk:
“Zeker. Want het is hartstikke leuk werk.”

Wat is uw advies voor mensen die interesse hebben?
Jilles van der Stoep:
“Ga een cursus volgen en kijk of het raadswerk iets voor je is. Bel het bestuur van je partij om eens te gaan praten. En volg de raadsvergaderingen.”
Anita van Ewijk:
“Ga eens een cursus volgen en volg de vergaderingen van de gemeenteraad.”

Posters van de Barendrechtse partijen in 2018.

Advertenties uit de krant