Afbeelding
Foto: Ronald Hooijmeijer

Column Florian: Solodariteit

Algemeen Column

Ja, het woord staat er verkeerd in de titel. Tegenwoordig weet vast iedereen hoe je het goed schrijft: solidariteit. Zodra iemand de overtuiging is toegedaan dat de ander maar iets voor hem of haar over moet hebben, wordt het woord solidariteit uit de kast gehaald. Zeker in de coronatijd is het een geliefd woord. Laat jij je niet vaccineren? “Sjonge, dat is ook niet solidair.” Terwijl… heeft dat nu echt iets met solidariteit (=saamhorigheid) te maken? Of ben je dan meer solodair omdat je in eerste instantie aan jezelf denkt?

Weet je waar ik meer aan denk bij solidariteit? De nieuwe campagne #weetwatjezegt van de Bond tegen het Vloeken. Je hebt de posters vast al zien hangen in de bushokjes met daarop de woorden ‘kanker’, ‘Jezus’, ‘God’ of ‘jood’ met daaronder de afbeelding van een persoon die erdoor gekwetst wordt. Het uitspreken van die woorden doet veel mensen pijn, vaak zonder dat je zelf weet wat je zegt. Stoppen met vloeken of schelden met deze woorden zou pas solidair zijn. En nog solodair ook; Jezus is namelijk Álles behalve een stopwoord en God is geen vloek maar een zegen.

Nog een ander voorbeeld: laatst las ik een stuk van iemand die pleitte voor een verplichte reanimatiecursus voor iedere burger. Een reanimatie in de eerste ogenblikken bij bijvoorbeeld een hartstilstand kunnen cruciaal zijn voor het in leven blijven van een slachtoffer. Toen ik het las, verbaasde ik me over het feit dat hier nog geen campagne voor is gestart. Iedereen heeft toch de behoefte aan solidariteit? Waarom dan niet de behoefte om te weten hoe je iemand in nood kan helpen? Wat mij betreft starten we die campagne vandaag nog!

Mocht je het nu de volgende keer met iemand hebben over solidariteit, dan zou je jezelf de vraag kunnen stellen: bedoel ik nu solidariteit of solodariteit?


Advertenties uit de krant