Foto's van de gestikte of verhongerde egel werden ingestuurd door A. van den Berg en Margriet Meulendijk.
Foto's van de gestikte of verhongerde egel werden ingestuurd door A. van den Berg en Margriet Meulendijk.

Egel in park Nieuweland gedood door milkshakebeker

Algemeen

door Arco van der Lee

BARENDRECHT – In park Nieuweland is een dode egel gevonden met een deksel van een milkshakeverpakking om zijn nek. Het dier heeft hierdoor niet meer kunnen eten of is gestikt. De Schakel is benaderd door twee mensen die geschokt waren door de onnodige dood van het dier.

“Ik vraag me af hoelang deze egel heeft moeten lijden. De afvalbak staat nog geen vijf meter verder”, reageert A. van den Berg, die de dode egel woensdag 11 augustus zag liggen. 

Gestikt

Margriet Meulendijk fietste de volgende ochtend langs het park. Ze zag een bruine bobbel in het gras liggen. “Ik besloot terug te fietsen, omdat het mij deed denken aan een egel en ik vond het vreemd deze om 9 uur in de ochtend tegen te komen. Toen ik mijn fiets neerzette en dichterbij liep, zag ik een plaatje dat ik al eens voorbij had zien komen werkelijkheid worden. Voor mij lag een egeltje dat met zijn kopje vast was komen te zitten in de dop van een milkshake beker. Ik was denk ik net te laat… het diertje was gestikt.”

Ook Margriet Meulendijk maakte een foto van de egel. Uit de foto’s is niet op te maken of het dezelfde egel is als die door A. van den Berg is gevonden. Er zou dus sprake kunnen zijn van twee milkshake-slachtoffers.

Deksel

Wie ‘egel’ en ‘milkhake’ op Google invoert, krijgt een groot aantal meldingen in beeld. In heel Europa worden egels aangetroffen die na het leeglikken van een milkshakebeker zich niet konden bevrijden van het deksel. McDonalds heeft daarom enkele jaren geleden de vormgeving van de milkshakebekers aangepast. 

“We moeten er toch met elkaar zorg voor dragen dat dit soort dingen niet kunnen gebeuren. Niet in de Atlantische oceaan én niet in Barendrecht”, reageert Margriet Meulendijk.

“Ik denk dat we allemaal wel eens langs een plastic flesje lopen, een zakje chips, een dop of een boodschappentasje. We zien het, wellicht onbewust, liggen in de bosjes of op straat. Misschien raapt u of raap jij wel eens zwerfafval op en misschien (soms) ook niet. Juist dat moment kan een verschil maken! Allereerst ligt de verantwoordelijkheid natuurlijk bij degene die deze milkshake gedronken heeft om zijn afval in de prullenbak te gooien. En misschien heeft deze persoon het wel netjes weggegooid, maar is het bijvoorbeeld door de wind alsnog uit de prullenbak gewaaid. Misschien heeft iemand de dop later wel zien liggen en als de dop dan alsnog was opgeraapt en weggegooid, leefde dit schattige egeltje nog.”

Margriet Meulendijk besloot na werktijd zwerfvuil te gaan rapen in park Nieuweland. “In slechts tien minuten tijd had ik een zak vol met onder andere plastic bekertjes, rietjes, lepeltjes en blikjes. Juist in zo’n omgeving met bosjes waar veel dieren leven, ligt zoveel afval….” Ze hoopt dat meer mensen zwerfvuil op gaan ruimen. “Het is een kleine moeite om een stukje afval op te rapen en even bij je te dragen tot je een prullenbak ziet en die kleine moeite kan levensreddend zijn!”

Oproep

“Zullen we beginnen om van zaterdag 27 augustus de Barendrecht Clean Up Day te maken? Iedereen kan dan op zijn of haar eigen tijd naar buiten om wat zwerfafval te gaan rapen. U en jij kan zelf bepalen hoe lang, maar hoe tof als zoveel mogelijk Barendrechters proberen in ieder geval een zak of emmer vol te krijgen? Alle kleine beetjes helpen en laten we elkaar stimuleren dit vaker te doen! Ook scholen zouden er een leuke activiteit van kunnen maken”, aldus Margriet Meulendijk.

Pakket

Via www.onzetoekomstis
duurzaam.nl
kunnen alle inwoners een zwerfafvalpakket aanvragen.
In een zwerfafvalpakket zit een grijper, reflecterend vestje, handschoenen en een rol vuilniszakken. Voor kinderen is er een kleinere maat grijper, reflecterend vestje en handschoenen.

www.onzetoekomstisduurzaam.nl/
zwerfafvalmateriaal/

Reacties

Wil je reageren op dit verhaal?
Stuur een reactie naar
redactiebarendrecht@
barlokalemedia.nl.

Maximaal 200 woorden, anonieme reacties worden niet geplaatst.

Margriet Meulendijk zamelde in tien minuten een zak vol afval in.

Advertenties uit de krant