Voorzitter Zoltan Ranti: 'We hebben een tof team'.
Voorzitter Zoltan Ranti: 'We hebben een tof team'.

Poppodium De Beuk viert 50-jarig bestaan met reünie

Algemeen

door Arco van der Lee

BARENDRECHT – Poppodium De Beuk viert deze maand het 50-jarig bestaan. Voor de vele oud-leden is er een feest met muziek van vroeger.

Sinds twintig jaar is De Beuk gevestigd in de enige overgebleven villa langs het noordelijke deel van de 1e Barendrechtseweg. De oorsprong van De Beuk is te vinden bij de Dorpskerk. De kerk wilde een halve eeuw geleden iets doen voor jongeren. Dat initiatief groeide uit tot een druk bezochte sociëteit in de oude pastorie van de kerk. Nadat de verhouding met de kerk verslechterd was, moesten de jongeren begin jaren negentig op zoek naar een ander onderkomen. Een tijd lang werd een gebouw van de handbalvereniging gebruikt. Totdat van de gemeente een omgebouwde villa gehuurd kon worden.

Bij al deze veranderingen bleef het al die tijd gaan om jongeren die wat met muziek hadden, vertelt voorzitter Zoltan Ranti. Met z’n 51 jaar is hij (heel) wat ouder dan de gemiddelde bezoeker. “Ik kwam hier vier jaar geleden toen een vriendin van mij hier optrad. Jaren daarvoor trad ik hier zelf een keer op met mijn close harmony groep”, vertelt Ranti.

“De sfeer is uniek”, vervolgt de voorzitter. Alleen werd De Beuk de afgelopen maanden in haar mogelijkheden beperkt door de coronamaatregelen. Normaal zijn bezoekers vanaf 16 jaar welkom op vrijdag en zaterdag van 21.30 tot 2 uur. Momenteel is dat tussen 20 en 22 uur.
De activiteiten van De Beuk bestaan onder meer uit themafeesten, concerten, jam sessies, een pop quiz en een jaarlijks Back on Trax festival. Daarnaast zijn er twee oefenruimtes die goed gebruikt worden. “Dat is een belangrijke bron van inkomsten”, legt de Ranti uit.

L’Esprit

Sinds kort is er op zondag een medegebruiker van het pand. Bluessociëteit L’Esprit organiseert voortaan elke maand één of twee optredens in De Beuk. De bij de liefhebbers legendarische sociëteit raakte haar pand in IJsselmonde kwijt en was op zoek naar nieuw onderdak. Het eerste optreden, op 29 augustus, was snel uitverkocht. Die middag trad de 12 BarBluesBand op. Er werd strikt de hand gehouden aan de coronamaatregelen. Zonder coronacheck kwamen bezoekers niet binnen.
“Het is een win-win situatie”, constateert Zoltan Ranti.

Toekomst

De activiteiten van De Beuk worden georganiseerd door het bestuur en de bezoekers. “We hebben een tof team”, zegt Zoltan Ranti. Voor de toekomst hoopt hij op meer vrijwilligers en meer bestuursleden. “Want het zijn nu steeds dezelfde mensen die achter de bar meedraaien.” Nieuwe bezoekers zijn natuurlijk ook welkom.

Reünie

Het jubileum wordt op zaterdag 2 oktober vanaf 14 uur gevierd met een reünie. De dag staat in het teken van oud-leden. Door verschillende Dj’s wordt muziek gedraaid uit de afgelopen 50 jaar. Daarnaast treden er ook een bands op die muziek spelen uit de vroege tijden van De Beuk. Het feest wordt binnen en buiten gehouden en duurt tot 2 uur. Ter gelegenheid van het jubileum worden T-shirts, bierglazen en stickers gemaakt.
Er wordt nog in oude kaartenbakken gezocht naar adressen oud-leden die kunnen worden uitgenodigd. Oud-Beukleden graag wil komen, maar nog niet zijn uitgenodigd, kunnen een mail sturen naar info@debeuk50 jaar.nl

Voor de tegenwoordige leden van De Beuk komt er later een feest. De datum hangt af van de coronamaatregelen.

Informatie

De Beuk aan de 1e Barendrechtseweg 53 -55 is toegankelijk voor jongeren vanaf 16 jaar. Onder de 18 jaar wordt er geen alcohol geschonken. In de oefenruimte is overdag nog ruimte beschikbaar.
Meer informatie over De Beuk en het jubileum via de websites:

debeuk50jaar.nl
www.beukonline.nl

Zondagmiddag vond het eerste optreden van L'Esprit plaats.

Advertenties uit de krant