Ronald de Jong: 'Er is nieuwbouw gekomen, maar de sfeer is nog steeds dorps'.
Ronald de Jong: 'Er is nieuwbouw gekomen, maar de sfeer is nog steeds dorps'.

Huisarts Ronald de Jong met pensioen

Algemeen

HEERJANSDAM – Huisarts Ronald de Jong draagt op 1 oktober zijn praktijk over aan zijn opvolger.

Heel wat Heerjansdammers kennen geen andere huisarts dan De Jong. Hij werkt sinds 1 juli 1987 in het dorp. Toen hij hier kwam, was hij al meer dan drie jaar afgestudeerd als huisarts. Maar het was destijds niet makkelijk om aan een praktijk te komen. “Bij sollicitaties waren er soms meer dan honderd mensen die reageerden”, herinnert hij zich.

Met de vestiging als huisarts kwam een jongensdroom uit, vertelt De Jong. “Dat wilde ik al op mijn negende of tiende. Terwijl er in onze familie helemaal niemand was die iets medisch deed. Ik denk dat het me ging om het helpen van mensen.”
Dat hij in Heerjansdam terechtkwam was toeval. Het kwam door een bekende, die tipte dat iemand die hij kende op zoek was naar een collega, omdat zijn vader ging stoppen als huisarts. Dat bleek te gaan om dokter De Roest in Heerjansdam. “Zodoende werd mij gevraagd om eens te gaan praten.”
Ronald de Jong herinnert zich nog goed hoe er in 1987 werd gewerkt. “Het was een dorpspraktijk met alles erop en eraan. We deden ook velroskunde en hadden een apotheek. In Drenthe en Zeeland zijn er praktijken waar het nog steeds zo werkt.” Verloskunde bleek niet meer te combineren met het werk als huisarts, waar ook diensten in de Huisartsenpost bij horen. De eigen apotheek maakte plaats voor een uitdeelpost voor de Barendrechtse apotheek.
De sfeer in het dorp veranderde niet veel, ervaart de huisarts. “Er is nieuwbouw gekomen, maar de sfeer is nog steeds dorps. De contacten zijn heel soepel.”
De grootste verandering was de komst van het gezondheidscentrum, dat op 1 april 2009 werd geopend. Daarvoor zat de huisarts in het tijdelijke Groene Kruisgebouw, achter het gemeentehuis. Dat bracht huisarts, tandarts en fysiotherapeut ertoe om plannen te maken voor een nieuw gezondheidscentrum. De plaatselijke woningbouwvereniging was bereid om in het centrum van het dorp voor een passend gebouw te zorgen. “Dat is misschien ook wel het dorpse. Iedereen helpt iedereen een beetje”, zegt De Jong.

Opvolger
Na bijna 35 jaar in de drukke praktijk gewerkt te hebben, stopt Ronald de Jong als huisarts. De gelegenheid doet zich voor om de praktijk over te dragen aan een goede opvolger. “Bovendien heb ik nog andere dingen die ik wil doen. Ik zou wel naar Santiago de Compostella willen wandelen en wat leuke reizen maken. Ik heb ook altijd veel aan sport gedaan.”
Dokter Khanh Lam neemt op 1 oktober de praktijk over. “Hij heeft al een paar keer meegedraaid. We hebben er een goed gevoel over. Hij is iemand die op de zelfde manier werkt”, zegt De Jong. Dokter Aartsen en de andere medewerkers blijven in de praktijk werken.

Na zijn pensioen blijft Ronald de Jong in Heerjansdam wonen. “Ik vind het een heerlijk dorp. Binnen drie minuten zit je in de natuur om lekker te wandelen. Ondanks dat ik van oorsprong Rotterdammer ben vind ik het dorpsleven fantastisch.”

Advertenties uit de krant