Job Hoogenboom (links), Ida Vijfvinkel en Ad Vijfvinkel.
Job Hoogenboom (links), Ida Vijfvinkel en Ad Vijfvinkel.

Vijfvinkel Schoenen: 90 jaar en klaar voor de toekomst

Algemeen

Door Arco van der Lee

BARENDRECHT – Vijfvinkel Schoenen op de Middenbaan bestaat dit jaar 90 jaar. “Sinds 1931 een begrip in Barendrecht”, staat op de website van de winkel. Tijdens een gesprek blijkt de geschiedenis van het bedrijf nog verder terug te gaan.

De familie Vijfvinkel is al zeker sinds 1650 in Barendrecht actief. “Mijn overgrootvader ging in 1904 nog met een hondenkar bij de boeren langs”, vertelt Ad Vijfvinkel in de kantine boven de winkel. “Mijn grootvader opende hier in 1931 een winkel in confectieschoenen. In die tijd gingen ook veel collega-schoenmakers over op de verkoop van confectieschoenen. Mijn overgrootvader was het er niet zo mee eens. Die vond het een te grote stap.”

Archief

Ad en Yda Vijfvinkel beschikken over een rijk gevuld familiearchief. De akte waarin de aankoop van de grond aan de (toen nog) Dorpsstraat is vastgelegd, ligt al snel op tafel. Uit het familiearchief komen ook foto’s die de verandering laten zien van het winkelpand tussen 1931 en nu. De entree van toen is nog steeds herkenbaar. Ad: “De grootste verbouwing was in 1957. Mijn vader was toen net begonnen. Toen is er een voor die tijd heel modern interieur in gegaan. Het rechter deel van de winkel was schoenmakerij. Dat is toen naar beneden verhuisd.” De foto’s van de winkel door de jaren heen zijn momenteel te zien in de etalage.

Bij alle veranderingen is de manier van werken gelijk gebleven. “Goed en vakkundig advies geven, zodat mensen tevreden de deur uit gaan met goed passende schoenen. Dat is al negentig jaar de insteek”, zegt Yda Vijfvinkel. Klanten vinden tegenwoordig in de winkel op 200 vierkante meter een ruime en eigentijdse collectie dames-en herenschoenen, tassen en schoenverzorgingsproducten.

Communicatie

De communicatie met de klant is de laatste jaren wel veranderd, legt Job Hoogenboom uit. “Vroeger vond het contact met de klant alleen in de winkel plaats. Tegenwoordig is er ook contact via e-mail, chats en reacties op wat wij plaatsen op social media.” Ad Vijfvinkel bevestigt dat. “Als klanten in de winkel komen zijn ze tegenwoordig redelijk goed geïnformeerd over wat ze zoeken. Daarom is de website zo belangrijk.”

Job Hoogenboom is bij Vijfvinkel Schoenen verantwoordelijk voor de website en de social media. Hij zorgt er onder meer voor dat de hele collectie op de website goed vindbaar en zichtbaar is.

Klanten

“We hebben tijdens de lockdown hard aan de website gewerkt”, vertelt Ad Vijfvinkel. “We hebben het toen enorm druk gehad en we hebben hier inmiddels veel profijt van. Het heeft ons absoluut nieuwe klanten opgeleverd”, verzekert Yda Vijfvinkel. Ad en Yda merken dat de klant het afgelopen jaar makkelijker internet is gaan gebruiken.

Hoewel de website belangrijk blijft, gaat er niets boven het echte contact met de klant. Dat bleek dit voorjaar. Ad: “We vonden het in maart een verademing dat mensen weer in de winkel mochten.”

Toekomst

Yda Vijfvinkel verwacht dat de winkel een eigen plaats houdt naast de website. “De fysieke winkel blijft en zeker voor schoenen. Klanten zijn blij dat ze hier tien paar schoenen kunnen passen. Dat is online een heel gedoe.” Ad en Yda Vijfvinkel zien de toekomst vol vertrouwen tegemoet.

Het 90-jarig bestaan wordt gevierd in de winkel en op de website. Steeds komen daarbij de cijfers 9 en 90 terug. 

Op de website is er een speurtocht waarbij de bezoeker op zoek gaat naar een verstopte ‘90’. In de etalage op de Middenbaan zijn oude schoenen en historische foto’s te zien.

Vijfvinkel Schoenen is gevestigd aan Middenbaan 98 in Barendrecht.

Vijfvinkelschoenen.nl

De entree van de winkel in 1931.

Advertenties uit de krant