Dave den Toom met dochter Roos, de derde generatie die in de winkel staat.
Dave den Toom met dochter Roos, de derde generatie die in de winkel staat.

Wijnkelder verrast met ‘Barendrechtse’ wijn

Algemeen

BARENDRECHT – De Wijnkelder aan het Onderlangs 8a heeft altijd al een bijzonder assortiment gehad. Eigenaar Dave den Toom voegt daar nu een ‘Barendrechtse’ wijn aan toe.
Dave den Toom werkt dit jaar precies 25 jaar in het familiebedrijf. Zijn moeder richtte de winkel op. “In november 1984 stond de eerste advertentie in De Schakel. Toen zaten we nog op Onderlangs 16, waar nu Veen Elektronika zit”, vertelt Dave den Toom. In die periode werkte hij even in de winkel. “In 1989 heb ik hier twee jaar gewerkt toen ik uit dienst kwam. In 1996 zijn we hierheen verhuisd. Toen ben ik teruggekomen.”
“De winkel is altijd een familiebedrijf geweest. Ook mijn jongste en oudste broer hebben hier gewerkt. En nu werkt hier ook de derde generatie.” Dave wijst op dochter Roos, die naast hem achter de toonbank staat.
De Wijnkelder is zelfstandig. De winkel is wel aangesloten bij de Wijnproevers, een samenwerkingsverband van zelfstandige slijters. Ze werken onder meer samen bij het inkopen en het adverteren.
“Dat we zelfstandig zijn wordt door veel mensen gewaardeerd”, merkt Dave den Toom. Hij omschrijft zijn assortiment als ‘breed en diep’. “We willen klaarstaan voor de klant. Iedere week zoeken we wel iets op voor een klant die ergens een wijn heeft geproefd. Hij vraagt of wij er aan kunnen komen. En meestal lukt dat wel. Het leukste is als mensen vragen ‘Ik ben op zoek, maar u zult het wel niet hebben’. En wij hebben het dan gewoon in het schap staan.”
Een neef van Dave den Toom is mede-eigenaar van een wijngoed in de Corbieres in Zuid-Frankrijk. “Ik ben er twee keer geweest. Daar proefde ik een wijn die zo lekker was, dat ik er iets bijzonders mee wilde doen.” Het resultaat is de wijn Le Chateau d’Eau (Frans voor ‘De Watertoren’), die verkrijgbaar is als wit, rood en rosé. Het etiket toont de Watertoren en de Dorpskerk in een Frans landschap. “Ik heb een oude foto naar een Franse kunstenares gestuurd. Die heeft er dit etiket van gemaakt.”

dewijnkelderbarendrecht.nl

Advertenties uit de krant