Ed Aldus met hond Banjer.
Ed Aldus met hond Banjer. Foto:

Ed Aldus maakt naam als natuurfotograaf

Algemeen

BARENDRECHT – Bij veel natuurliefhebbers hangt tegenwoordig een kalender van Ed Aldus aan de muur. Aldus was nog niet zo lang geleden vooral bekend als weerman. Tegenwoordig maakt hij ook naam als natuurfotograaf. Zijn Vogelkalender 2022 was snel uitverkocht en moest worden herdrukt.

“Ik fotografeerde altijd al. Maar het fotograferen van vogels is iets van de laatste jaren”, vertelt Aldus. Hij fotografeerde aanvankelijk vooral landschappen. “Ik had altijd al wel een goed gevoel voor compositie. Ook heb ik wel cursussen gevolgd, bijvoorbeeld hier in Barendrecht bij André Nijenhuis.”
Aanvankelijk keek Ed naar vogels tijdens het uitlaten van de hond. Tegenwoordig blijft de hond thuis als hij vogels gaat fotograferen. “Want je moet rust hebben.” Voor de vogels reist Ed Aldus heel het land door. “Volgende week ga ik een dagje naar België, om ijsvogels te fotograferen.”

Een deel van de foto’s is gemaakt vanuit een betaalde vogelhut. “Er wordt dan voer neergelegd, zoals een dode duif voor een buizerd. Maar soms duurt het toch uren voordat je wat ziet.” Maar ook in de vrije natuur is veel te fotograferen. “Zo is er in Delft een kolonie lepelaars. Gewoon bij Ikea om de hoek. Niemand weet dat.”
Een prachtige foto van een zwarte specht met twee jongen maakte Ed gewoon op de Veluwe. Hij pakt de foto erbij. “Kijk, het lijkt wel of de jongen lachen. Ik kreeg toen echt tranen in m’n ogen. Ik wist niet wat ik zag.”
Sommige foto’s ontstaan dicht bij huis. “In het Waalbos zitten veel vogels, zoals het blauwborstje in het voorjaar en de zomer. Bij Heerjansdam zit een aantal kiekendieven. In mei en juni gebeurt er altijd wat. Je ziet ze bijvoorbeeld met een jonge haas aankomen.”
Moeiteloos somt Ed Aldus wetenswaardigheden op over de vogels die hij voor de lens heeft gehad. “De sperwer eet elke prooi levend op. Hij plukt hem eerst helemaal kaal, maar dan leeft ‘ie gewoon nog. Wist je dat?”

“Je moet eens iets met je foto’s doen”, werd weleens tegen hem gezegd. Hij twijfelde, maar besloot vorig jaar toch om een vogelkalender te maken. “Ze waren in een maand weg. Ik stond er zelf van te kijken. In de eerste week leek het hier thuis wel Bol.com.”
Aldus werkt nu aan een herdruk van zijn verjaardagskalender. “En een kalender voor 2023 gaat er zeker komen. Misschien niet alleen met foto’s van vogels. In de Zuidpolder heb ik hele mooie foto’s gemaakt van paarden.”

De Vogelkalender 2022 is te koop bij The Readshop Barendrecht op de Middenbaan, bij Michel van Aelst dierenbenodigdheden op de markt in Barendrecht Centrum en Carnisselande, bij Polak in Poortugaal, bij het Natuur Historisch Museum in Rotterdam en via edaldus.nl. De kalender kost 12,50 euro, daarvan gaat 1,50 euro naar Vogelklas Karel Schot. Kopers kunnen één foto in hoge resolutie krijgen, de ze kunnen afdrukken.
www.edaldus.nl

Ook deze eekhoorn kwam voor de lens van Ed Aldus.

Advertenties uit de krant