Burgemeester Ahmed Aboutaleb: 'Ik heb gezag en ik heb een verantwoordelijkheid voor mijn stad'. (foto: Jos Wesdijk)
Burgemeester Ahmed Aboutaleb: 'Ik heb gezag en ik heb een verantwoordelijkheid voor mijn stad'. (foto: Jos Wesdijk)

Aboutaleb: burgemeesters hebben lef nodig

Algemeen

Door Arco van der Lee

REGIO – De tijd is voorbij dat het werk van een burgemeester zich beperkte tot zijn (of haar) in de wet omschreven taken. Volgens de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) zijn er in de moderne tijd burgemeesters met lef nodig. Bijvoorbeeld om allerlei instanties bij elkaar te brengen in de strijd tegen de misdaad.

Aboutaleb sprak bij het afscheid van de Barendrechtse burgemeester Jan van Belzen (SGP). De Rotterdamse burgemeester prees hem voor zijn werk als voorzitter van het Regionaal Informatie- en Expertise Centrum (RIEC) Rotterdam. 

Het iRIEC s een samenwerkingsverband met de gemeenten in de regio Rotterdam, politie, Openbaar Ministerie, Belastingdienst, FIOD, Douane, Koninklijke Marechaussee, UWV, inspectie SZW, IND, NVWA en provincie Zuid-Holland. Aan de hand van vaak openbare bronnen letten de deelnemers aan het RIEC op verdachte economische activiteiten, vaak gefinancierd met drugsgeld. Bij deze ‘ondermijning’ maakt de misdaad gebruik van onverdachte bedrijven. “Op basis waarvan we interventies kunnen plegen. Zo hebben wij in Rotterdam-West bijvoorbeeld het hele gebied rond de Mathernesserweg schoongeveegd”, vertelde Aboutaleb.

Macht

De burgemeester van Rotterdam heeft zich gestoord aan een rapport van de Rekenkamer, waarin werd gesteld dat de burgemeester tegenwoordig bij het bestrijden van de misdaad te veel macht heeft.
“Toen heb ik tegen de gemeenteraad gezegd: als het zo is dat ik op dit punt te veel macht heb, dan sta ik die direct af. U moet dan wel tegen mij zeggen aan wie. Want het is helemaal geen machtspositie gebouwd op basis van bevoegdheden. Die hebben we als burgemeesters helemaal niet op het terrein van ondermijning. Wij zijn van de openbare orde en veiligheid. Maar wij zijn niet van het tegenhouden van drugs in de haven. Noch van het tegenhouden van vreemd internationaal kapitaal dat deze kant uit komt en hier met bosjes onroerend goed opkoopt.”

Miljoenen

Het is volgens Aboutaleb duidelijk wie het voortouw neemt in de strijd tegen ondermijning. “Niemand. En dan gaat de burgemeester optreden. Die roept alle partijen bij elkaar. Dat doe ik dan in Rotterdam. Dat noemen we de Haventafel. Daar zit justitie, politie, de fiscus – daar ga ik niet over-, de douane – daar ga ik niet over- , de FIOD – daar ga ik niet over- en een heleboel andere partijen die om de tafel zitten en dan samen met mij het beleid maken om te komen. Ik vergeet de bedrijven, grote jongens, die zijn volledig onafhankelijk van ons, aan wie je niets kunt voorschrijven. Samen maken we dat beleid en dat is redelijk succesvol. U leest elke dag ik de krant weer tweeduizend, drieduizend, vierduizend kilo wat we in beslag nemen en soms complete tassen met 750.000 euro tot miljoenen die we aantreffen.”

“Dat komt omdat de burgemeester zich in toenemende mate niet bedient van bevoegdheden, maar van gezag. Maar het gezag kan een burgemeester alleen opbouwen, geachte raadsleden, als u daarvoor de ruimte biedt.”

Quatar

De Rotterdamse burgemeester noemde een voorbeeld uit de praktijk. “Ik stap in het vliegtuig en ga naar Quatar om daar met een geldschieter af te spreken.” Deze stond op het punt om geld over te maken naar ‘een organisatie in Rotterdam om daar religieuze activiteiten op poten te zetten’. Aboutaleb wilde dat verhinderen. “Omdat ik er last van heb.”
“De gemeenteraad weet het niet, het college weet het ook niet. Ik stap in het vliegtuig en maak daar afspraken over. En ik kom terug naar de raad en ik vertel ze: geachte raad ik heb dat ondernomen, met dat als resultaat. Als u het met mij niet eens bent, mag u mij ter verantwoording roepen. En dan sta ik in de wind.”
“Dat doe je niet op basis van bevoegdheden. Ik heb geen internationale rol in het tegengaan van kapitaalverkeer. Maar ik heb gezag en ik heb een verantwoordelijkheid voor mijn stad. En ik wil dat die activiteit in mijn stad niet gebeurt.”

Volgens de Rotterdamse burgemeester zijn leerboekjes over de taken van een burgemeester verouderd. Traditionele procedures duren volgens hem te lang.
 “Er is soms een ontwikkeling in de ochtend die in de middag een besluit verlangt. Daar heb je bestuurders met lef voor nodig die bereid zijn om in de wind te staan. En gemeenteraden die bereid zijn om daar rugdekking voor te verschaffen.”

Door samenwerking worden er in de haven steeds meer drugs onderschept.

Advertenties uit de krant