Corrie Ratsma: 'Je moet je in deze hobby veel kennis eigen maken'.
Corrie Ratsma: 'Je moet je in deze hobby veel kennis eigen maken'.

Mensen maken Barendrecht (21): Corrie Ratsma

Algemeen

BARENDRECHT - Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde. Hun inzet is door de toenemende zorgvragen en vergrijzing de komende jaren harder nodig dan ooit. In 2021 – het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet – komt in deze rubriek elke twee weken een vrijwilliger aan het woord. 

Vandaag is dat Corrie Ratsma-Stouten (82). Ze beheert vondsten voor 1995 en documentatie bij de Historische Vereniging Barendrecht

Wat doe je?
Iedere dinsdag ben ik in D’Ouwe School om o.a. bodemvondsten uit Barendrecht te beheren, toegankelijk te houden en belangstellenden te informeren over onze collectie. Ik heb me wat verdiept in de oude geschiedenis, vanaf circa 4000 v. Chr, te zien op de zolder van ons museum. Archeologie gaat niet alleen over scherven, maar wil vertellen hoe mensen vroeger leefden en liefst ook hoe ze dachten.

Wat haalde jou over de streep om dit te gaan doen?
In 1978 waren een lid van de HVB en ik actief in een werkgroep archeologie in Rotterdam. Hij kende uit eigen ervaring het Barendrechtse landschap goed en alle oude verhalen die bij de percelen horen. Ik bezocht tentoonstellingen en lezingen over archeologie. We verzamelden bij grondwerk vondsten uit het verleden en maakten anderen enthousiast. Ik was betrokken bij opgravingen in Park Buitenoord bij ‘de Slikmus’ en later bij opgravingen op de hoek van de Koedood en de Korte Koedoodsedijk. Zo ontstond de Werkgroep Bodemonderzoek met cursussen restaureren en archeologie. Later kwamen daar de vondsten uit Carnisselande bij.
Toen de Historische Vereniging het gebouw D’ Ouwe School verwierf, kwam alle informatie van de werkgroepen bij elkaar. Een unieke kans. Al gauw werd ik ingezet om teksten te schrijven bij tentoonstellingen over de vondsten en vragen van bezoekers te beantwoorden. Ook schreef ik mee aan lesbrieven voor basisscholen, deed vooronderzoek voor het project ‘Baanbrekend’ en werkte aan de Educatieve website. Ik mocht commentaar geven op plannen over de inrichting van de Zuidpolder, zodat waardevolle landschappelijke structuren behouden blijven. Op dit moment probeer ik de verzamelde gegevens digitaal overzichtelijk te maken zodat ze toekomstbestendig zijn. Wat ‘doe’ je, wordt gezien mijn leeftijd, steeds meer ‘deed’!

Wanneer maakt jouw inzet verschil voor de ander?
Als mijn bijdrage anderen blij, tevreden of opgelucht maakt. Dat kan binnen onze gezellige club of individueel in een zakelijker contact. Zo geef ik informatie aan jongeren die scripties schrijven, volwassenen die boeken of artikelen publiceren en recent aan de makers van de Rolfroute. Dat doe ik zeker niet alleen: we werken altijd met elkaar samen aan het resultaat. We beheren allemaal een deel van de verzameling en kunnen bij elkaar terecht voor vragen en advies. Je moet je in deze hobby veel kennis eigen maken en dat je daarbij af en toe ook flink op je tenen moet lopen, maakt het voor mij extra leuk.

Welke gebeurtenis is je bijgebleven?
Hoogtepunten waren het langdurige contact met de mensen van het boek Vijf eeuwen Dorpskerk en de artikelen in ons Contactblad over de eerste predikanten. Ik heb fijne herinneringen aan de eerste tijd van ‘Baanbrekend’. Dat was een initiatief van de gemeente en provincie om het contact tussen Oud-Barendrecht en Carnisselande te verstevigen via kunstuitingen. We werkten samen met alle culturele instellingen. Ik heb zo genoten van alle inspiratie die toen loskwam!

Wil jij je inzetten voor de Barendrechtse geschiedenis? Kijk op www.
historischbarendrecht.nl of bel 0180-618142 (op dinsdag) of Joset Verboom, 0180-615728.
Of zoek naar een andere zinvolle taak op de vrijwilligersvacaturebank, www.
vrijwilligerswerkbarendrecht.nl, tel. 0180-691802.

Advertenties uit de krant