Kees Silvis (links) en Halis Tunc: 'We merken dat er behoefte is aan deze training'.
Kees Silvis (links) en Halis Tunc: 'We merken dat er behoefte is aan deze training'. Foto:

Training Woonvaardigheden voor statushouders

Algemeen

BARENDRECHT – De cursus Woonvaardigheden gaat statushouders helpen bij het inburgeren in Barendrecht. Statushouders die hier een woning toegewezen hebben gekregen worden vanaf het nieuwe jaar de eerste drie maanden intensief begeleid en dan ook met een cursus woonvaardigheden. Binnenkort is er een training voor de begeleiders voor dit project.

Woonvaardigheden is ontwikkeld door bureau Woontalent in Groningen. In een aantal gemeenten zijn hier al goede ervaringen mee, vertellen Kees Silvis (Platform Statushouders) en Halis Tunc (Vluchtelingenwerk).

“Er is te weinig aandacht voor de problemen die mensen hebben met wonen in Nederland. Ze komen vaak uit andere culturen en klimaatomstandigheden. Iemand die uit een versteende omgeving in Syrië komt, weet niet gelijk hoe hij met een tuin moet omgaan. Woningen worden technisch steeds ingewikkelder, bijvoorbeeld door zonnepanelen en zonneboilers”, legt Kees Silvis uit. Ook het stookgedrag, ventilatie en het omgaan met de buren zijn onderwerpen die volgens Halis Tunc aandacht verdienen.
“We merken dat er bij statushouders behoefte is aan deze training”, vertelt Tunc. Nu bellen mensen vaak met huishoudelijke vragen naar Vluchtelingenwerk. “Dat is een signaal dat ze dit soort training nodig hebben.”

Silvis: “Het doel is dat ze leren om door de ogen van de gemiddelde Nederlander te kijken en zich afvragen ‘Hoe ziet mijn huis er uit?’ en ‘’Hoe stel ik mij op in de wijk?’ Het zou niet zo mogen zijn dat je aan de buitenkant ziet dat er statushouders wonen of dat er maatschappelijke problemen zijn. Dat laatste geldt uiteraard ook voor autochtonen.”
Nu moeten nieuwkomers het nog zonder deze specifieke training stellen. De inburgering is tot 1 januari nog hun eigen verantwoordelijkheid. “Gelukkig zie we vaak dat mensen werk hebben en dat kinderen het op school behoorlijk doen”, merkt Kees Silvis.

Trainers
Voordat het trainen van statushouders kan starten, moeten eerst de trainers zelf worden opgeleid. Er zijn acht trainers nodig. Op 6december worden ze getraind. Dit gebeurt overdag. Er hebben zich al enkele mensen aangemeld, waaronder een statushouder. De trainers leren onder meer hoe ze hun uitleg kunnen presenteren aan kleine groepjes.
Het project Woonvaardigheden wordt gesteund door de verhuurders Patrimonium, Woonkompas en Havensteder. Zij stellen ook een leegstaande woning beschikbaar, waar een praktijk onderdeel van de cursus gegeven wordt.
Het is de bedoeling om in januari of februari te starten met de cursus voor statushouders. Er wordt dan les gegeven aan mensen die recent een woning toegewezen hebben gekregen.

Vanaf 1 januari is de gemeente verantwoordelijk voor de inburgering van nieuwkomers. Een doel daarbij is om mensen zo snel mogelijk aan het werk te krijgen. Daarom vinden de bijeenkomsten van Woonvaarigheden ’s avonds plaats. “Wij willen dat de gemeente Woonvaardigheden onderdeel maakt van de Participatieverklaring. Het vrijblijvende moet er vanaf. Je hebt immers rechten, maar ook verplichtingen”, zeggen Silvis en Tunc.

Omdat nieuw binnengekomen statushouders nog niet voldoende Nederlands spreken, stelt Vluchtelingenwerk voor de cursus taalgroepen samen. Er kan dan voor een vertaler worden gezorgd die de uitleg van de trainer vertaalt.

Halis Tunc en Kees Silvis roepen vrijwilligers voor de cursus van trainer op om zich bij hen te melden.
Informatie en aanmelding over Woonvaarigheden bij Halis Tunc: 06-13054971.

Woningen worden technisch steeds ingewikkelder, bijvoorbeeld door zonnepanelen en zonneboilers.

Advertenties uit de krant