Nicole van den Berg - Donkervoort en Inge Donkervoort.
Nicole van den Berg - Donkervoort en Inge Donkervoort.

Opticien Pearle – Donkervoort bestaat vijftig jaar

Algemeen

door Arco van der Lee

BARENDRECHT – Opticien Pearle – Donkervoort op de Middenbaan bestaat 50 jaar. Maar de geschiedenis van het bedrijf gaat nog verder terug. Dat vertellen Inge Donkervoort en dochter Nicole van den Berg – Donkervoort.

Moeder en dochter vertellen het verhaal van het familiebedrijf aan een tafel vol foto’s, knipsels en vergeelde kranten. “Mijn man werkte sinds 1963 als horlogemaker bij de heer Verhoek. Hij was op zoek naar een opvolger. En per 1 oktober 1971 hebben wij de zaak overgenomen. We waren toen juwelier – optiek”, vertelt Inge Donkervoort. Het bedrijf van Verhoek heeft dertig jaar bestaan. Eigenlijk bestaat Pearle – Donkervoort dus 80 jaar, waarvan de laatste 50 jaar in handen van de familie Donkervoort.

Dorpsstraat

Het winkelpand van Verhoek bestaat niet meer. Het stond op de plaats waar later Het Kruispunt is gebouwd. De winkel verhuisde naar het pand waar de optiek tegenwoordig nog gevestigd is: Middenbaan 53a. “Toen heette het nog Dorpsstraat en er reden nog auto’s”, vult Inge Donkervoort aan. De supermarkten heetten in die tijd nog Spar en Vivo. De sfeer was dorpser dan nu. “Iedereen vertrouwde elkaar. Klanten kregen alles mee als ze het thuis wilden laten zien.”

In 1977 verhuisde de juweliers-afdeling naar ’t Vlak. Daar werd de winkel van juwelier Onnink overgenomen, die naar Canada emigreerde. De optiek bleef in het pand op de Middenbaan. “Dat onderdeel werd totdat het Pearle werd geleid door Piet van der Wel. Hij heeft tot zijn pensioen, ruim 40 jaar, voor ons gewerkt.”

De jaren tachtig waren een moeilijke tijd, blijkt uit het relaas van Inge Donkervoort. “In 1982 kreeg mijn man een hersenbloeding. ” De winkel op ’t Vlak werd in 1983 gesloten. “Ik had de power om door te gaan voor de kinderen en opende Epris Juwelier aan de dorpsstraat 90b. Welke later is verkocht aan Juwelier Jansen.”

Eigen naam

Voor de optiek brak een nieuw tijdperk aan toen het grote Pearle in 1997 liet weten te willen samenwerken met Donkervoort. “We zijn de enige Pearle-winkel in Nederland die zijn eigen naam heeft behouden”, zegt Inge Donkervoort trots. “In de gesprekken met Pearle heb ik dat als voorwaarde gesteld. “We hebben zoveel klanten die ons kennen en die nog nooit van de naam Pearle hebben gehoord’, zei ik. “Ik heb gewoon een beetje zitten bluffen.”

Sinds 13 februari 1998 is Pearle-Donkervoort nog wel een zelfstandig bedrijf, onder leiding van Nicole van den Berg Donkervoort, maar voert het de Pearle-formule met alle regels die daar bij horen. Wij zorgen er zelf voor dat steeds de nieuwste apparatuur in de winkel staat. Ook worden de medewerkers regelmatig bijgeschoold.

Nicole van den Berg – Donkervoort merkt dat veel klanten tegenwoordig de naam Pearle gebruiken. “Maar heel veel mensen zeggen nog Donkervoort. Dat is vooral de ouderen generatie.” Zij vindt het kenmerkend voor de winkel dat er weinig verloop is van het personeel. “Doordat we een familiebedrijf zijn, leggen we passie in het werk. Ik denk dat we dat wel uitstralen. De klanten die sinds 1971 bij mijn vader kwamen en die nu nog naar onze winkel komen maakt mij heel trots.”

Ontwikkelingen

Nicole wijst op nieuwe ontwikkelingen in haar vak. Tegenwoordig is het mogelijk om met speciale contactlenzen of een speciale bril op jonge leeftijd het achteruit gaan van de ogen te remmen.
Er is een webshop, waar mensen zonnebrillen en monturen kunnen bekijken. Voor spoedgevallen is er een 1 uur-service. Binnen een uur zijn de brillen met enkelvoudige glazen dan klaar.

Het 50-jarig bestaan van Pearle – Donkervoort wordt van vrijdag 19 tot en met zaterdag 27 november gevierd. De klanten worden daarbij niet vergeten. Er komen ook oude foto’s in de etalage. Daarvoor kan Inge Donkervoort putten uit een rijk archief. “Want ik bewaar alles hoor!”, zegt ze lachend.

Oud-eigenaar J.A. Verhoek en bedrijfsleider Piet van der Wel in de jaren zeventig..

Advertenties uit de krant