Anneke Gouw, Cisca Kokkelink en Maja Crnjavic.
Anneke Gouw, Cisca Kokkelink en Maja Crnjavic.

Lichtjesactie Heerjansdam wordt herhaald

Algemeen

HEERJANSDAM – Voor de tweede keer wordt in Heerjansdam de lichtjesactie gehouden. De drie initiatiefneemsters waren vorig jaar erg onder de indruk van de reacties.

“Het is een actie waarbij we langs de deuren gaan bij mensen die aangemeld worden door hun vrienden, familie, buren of kennissen. Die vinden dat ze wel een hart onder de riem kunnen gebruiken. En dan krijgen ze van ons een kaarsje in een pakketje met wat lekkers voor bij de koffie”, legt Cisca Kokkelink uit. Zij kwam op het idee van de actie.

“Vorig jaar tijdens Corona was er een actie in Barendrecht waarbij mensen iemand aan konden melden voor een lunch. Daar heb ik bij geholpen. Dat vond ik zo ontzettend leuk, dat ik dacht: zoiets wil ik in Heerjansdam ook doen.” Een lunch bleek niet mogelijk te zijn, waarna Cisca op het idee kwam van de lichtjesactie. “Ik heb dat spontaan op Facebook gezet en heb een email adres aangemaakt.”

Maja Crnjavic en Anneke Gouw sloten zich bij de actie aan. “Ze zijn ontzettend creatief. Ze maken zelf kaarsenstandaards van beton en wilden mij graag helpen”, zegt Cisca.

De spontane actie sloeg aan. “We kregen zoveel mooie reacties en aanmeldingen. We hebben vorig jaar meer dan zestig kaarsjes rondgebracht. We zijn met de bolderkar door het dorp gelopen. Toen bedachten we, dit gaan we gewoon elk jaar doen.”

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom mensen voor de actie worden aangemeld. “Maar de reden is voor ons niet belangrijk”, zegt Cisca. “Iemand is eenzaam of heeft een moeilijke periode. Wat de reden ook is, wij laten weten dat er aan iemand gedacht wordt. En dan komen er tranen. Maar door de tranen heen zie je de blijdschap. Want ze merken dat mensen aan hen denken.”

“Het was coronatijd dus mensen waren voorzichtig. Sommige mensen deden de deur open en deden een stap naar achter. ‘Ik vind het super lief. Maar wil je het op de grond neerzetten, dan pak ik het zo’, zeiden ze. We hebben vanalles gezien. Mensen die je willen knuffelen en mensen die heel veel afstand bewaren. En iedereen is verrast, want niemand weet dat we langskomen.

Tot 5 december kunnen mensen worden aangemeld via ikgeefeenlichtje@gmail.com Eventueel kunnen mensen er een persoonlijke groet bij doen op een kaartje. Op zaterdag 18 december worden de lichtjes bezorgd. De omvang van het pakketje is afhankelijk van het sponsorgeld dat binnenkomt. Wie de actie wil steunen, kan contact opnemen via het emailadres.

Cisca Kokkelink sprak over haar actie in ‘Met Gorter aan Tafel’ van Exxact Barendrecht.

Advertenties uit de krant