Elle van Meurs: 'Ik woon vlak bij de speeltuin en kom er graag met mijn kleinkinderen.'
Elle van Meurs: 'Ik woon vlak bij de speeltuin en kom er graag met mijn kleinkinderen.'

Elle van Meurs wil een speeltuin voor iedereen

Algemeen

BARENDRECHT - Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde. Hun inzet is door de toenemende zorgvragen en vergrijzing de komende jaren harder nodig dan ooit. In 2021 – het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet – komt in deze rubriek elke twee weken een vrijwilliger aan het woord.

 Vandaag is dat Elle van Meurs (66),  bestuurslid bij de Speeltuinvereniging De Oranjetuin

Wat doe je?
“Ruim 60 jaar geleden is de Oranjetuin aangelegd door een buurtbewoner. In deze groene oase spelen van maart tot en met oktober dagelijks kinderen tot 12 jaar. Hiervoor hebben we speeltoestellen (vooral van hout) en een zand-water speelplaats. Ook organiseren we knutselmiddagen en leuke evenementen. Er werken hier veel vrijwilligers: toezichthouders, een onderhoudsploeg, een evenementencommissie en het bestuur.
Als bestuurslid werk ik aan inclusie: meer kansengelijkheid in de speeltuin. Zodat alle kinderen, hun (groot)ouders en verzorgers zich fijn voelen in de speeltuin.”

Wat haalde jou over de streep om dit te gaan doen?
“Ik woon vlak bij de speeltuin en kom er graag met mijn kleinkinderen. De voorzitter wist dat ik me na mijn pensioen maatschappelijk wilde inzetten en heeft me gevraagd. Sinds februari ben ik bestuurslid met als speciale opdracht Inclusie: de speeltuin meer toegankelijk maken voor het samen en onbeperkt spelen van alle kinderen.
Kansengelijkheid ligt me na aan het hart. Ik heb in het onderwijs gewerkt, als laatste als docent aan de Master Educational Needs. Daarvoor was ik docent gezondheidskunde op een VMBO in Rotterdam Zuid. Daar heb ik gezien dat elk kind dromen heeft. Het is niet aan ons om die dromen te verstoren. Elk kind wil verder, maar niet ieder kind krijgt dezelfde kansen.
Inclusiviteit is voor mij meer dan denken aan kinderen met een fysieke of mentale beperking. Ook kinderen uit gezinnen die het financieel niet breed hebben horen erbij. Een jaarabonnement kost 25 euro en daarom hebben wij elk jaar vrijkaarten. Afstand kan ook een drempel zijn. Als ouders geen vervoer hebben naar de speeltuin of kinderen geen fiets, is de afstand naar de speeltuin vaak te groot en worden ze daardoor eigenlijk buitengesloten. Dat staat haaks op inclusie.”

Wanneer maakt jouw inzet verschil voor de ander?
“Na een eerste oriëntatie hebben we een deskundige van de landelijke Speeltuinbende een rapport op laten maken met advies over wat inclusiviteit voor onze tuin betekent. In juni hadden we een interactieve bijeenkomst met wethouder Roopram, een ambtenaar en mensen uit de doelgroepen. We vroegen: wat moeten we doen om de tuin breed toegankelijk te maken? Dat heeft mooie ideeën opgeleverd. We starten nu met aanpassingen aan de paden en werken aan een invalidenparkeerplaats vlak bij de tuin. We hebben plannen voor een ‘geurpad’ waar blinde kinderen van alles kunnen beleven. Bovenal willen we meer ‘spelaanleidingen’ in plaats van speeltoestellen in de tuin. Objecten waardoor alle kinderen hun eigen rol kunnen spelen. Zoals een hut van wilgentenen en een grote buis. Die dagen meer uit om samen met elkaar een spel te spelen dan een wip.”

Welke gebeurtenis is je bijgebleven?
“De interactieve bijeenkomst vond ik heel bijzonder. Er kwamen goede ideeën uit voort, bijvoorbeeld de wens om alle basisscholen een keer per jaar hier uit te nodigen. Maar ik kijk vooral uit naar het moment dat ALLE kinderen hier fijn kunnen spelen.

Informatie
Vind je het leuk om toezichthouder, lid evenementencommissie of bestuurder (met als aandachtsgebied communicatie) van de Oranjetuin te worden? Kijk op www.oranjespeeltuin.nl. Of zoek naar een andere zinvolle taak op de vrijwilligersvacaturebank, www.vrijwilligerswerkbarendrecht.nl, tel. 0180-691802.

Advertenties uit de krant