Sietske Hartman poseert met enkele kunstenaars voor het kleurrijke object ‘de Kunstexpress’, een ontwerp van Mark Vervat (links op de foto).
Sietske Hartman poseert met enkele kunstenaars voor het kleurrijke object ‘de Kunstexpress’, een ontwerp van Mark Vervat (links op de foto).

Mensen maken Barendrecht (24): Sietske Hartman

Algemeen

BARENDRECHT - Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde. Hun inzet is door de toenemende zorgvragen en vergrijzing de komende jaren harder nodig dan ooit. 

In 2021 – het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet – komt in deze rubriek elke twee weken een vrijwilliger aan het woord. Vandaag is dat Sietske Hartman (70), ondersteuner bij de Kunstexpress van Humanitas DMH.

Wat doe je?

“Iedere week ben ik een dag van tien tot twaalf, of iets langer, op de Kunstexpress. Ik help de kunstenaars met het maken van hun creaties en luister naar hun verhalen. We hebben allerlei technieken en materialen in huis: vilten, haken, breien, schilderen. Ik kan alles ‘een beetje’ en wat ik niet kan, leer ik dan wel weer. Zo ontdek ik veel op YouTube filmpjes.”

Wat haalde jou over de streep om dit te gaan doen?

“Op de Veranderdag, een projectdag van Stichting Present in maart 2017, maakte ik kennis met de Kunstexpress. De begeleiding van een blind meisje vroeg me of ik haar zou willen helpen. Dat ben ik vanaf september gaan doen. Ze heeft van alles gedaan, zoals schilderen en met kraaltjes werken. Dan hield ik haar handen vast of ik tekende verhoogde lijnen die zij inkleurde. Het was heel bijzonder om samen iets te maken. Toen zij wegging, mocht ik blijven.
Zo langzamerhand kent heel het spul me hier. Ik wilde als kind al met mensen met een beperking werken, maar als schipperskind moest ik aan boord komen en kon ik de opleiding niet volgen. Het is zo’n cadeau dat je op een plekje terecht komt waar je als kind al wilde zijn. Dat je het vertrouwen krijgt dat je dit mag doen.”

Wanneer maakt jouw inzet verschil voor de ander?

“Iedereen vindt het fijn om aandacht te krijgen. Omdat ik er ben, krijgen de cliënten een beetje extra aandacht. De ene met verhalen, de andere met praktische hulp. Er zijn nu genoeg vrijwilligers, maar wat we vooral nodig hebben zijn mensen die in de winkel komen, met belangstelling voor de kunstenaars en de producten. Om te kijken en te kopen.
Er zijn heel leuke cadeaus en originele decoraties. Je kunt ook een opdracht geven. Van een foto van een huisdier of van je woning maken ze hier een geweldig schilderij. Of ze beschilderen een kerstbal. Je kunt ook gewoon even door het raam kijken op het Middeldijkerplein.
De cliënten zijn terecht trots als zij iets verkopen. De Kunstexpress is namelijk voor hen geen dagbesteding, maar werk. Ze verdienen een percentage van de opbrengst. Het is fijn om te zien hoeveel zelfvertrouwen ze ervan krijgen.”

Welke gebeurtenis is je bijgebleven?

“Ik word hier heel gelukkig van. Dit is het leukste wat ik doe in de week. We hebben hier zoveel lol. De cliënten zijn heel open en ik luister graag naar hun persoonlijke verhalen. Er is een fijne sfeer onder elkaar, ook met het personeel. We hebben gezien wat de corona-tijd deed met de mensen, toen ze niet op hun plek zaten… Het is fijn dat ik een radertje in hun leven mag zijn.”

Informatie

Kom vooral eens langs bij de Kunstexpress op het Middeldijkerplein 150 om de kunstenaars te ontmoeten en hun creaties te bewonderen en te kopen. Kijk voor meer informatie op www.kunstexpressbarendrecht.nl, bel 06-51042566 of mail naar kunstexpress@
humanitas-dmh.nl.
Of zoek naar een andere zinvolle taak op de vrijwilligersvacaturebank, www.vrijwilligerswerkbarendrecht.nl, tel. 0180-691802.

Advertenties uit de krant