De kenmerkende 'zaagtandgevel' van het Trefpunt.
De kenmerkende 'zaagtandgevel' van het Trefpunt.

Besluit over toekomst Trefpunt valt op 21 december

Algemeen

BARENDRECHT – Over één ding waren alle partijen het dinsdag eens; op dinsdag 21 december neemt de gemeenteraad een besluit over de toekomst van het Trefpunt. Maar of het sloop wordt of renovatie is nog onzeker.

De toekomst van het Trefpunt kwam dinsdag opnieuw aan de orde in de raadscommissie Ruimte, omdat het college met extra informatie was gekomen.

De bewonersvereniging en stedenbouwkundige Maarten Ouwens hielden weer een pleidooi voor het behoud van het oude schoolgebouw. Namens de bewoners waarschuwde Han Vlieg de commissie dat de informatie die het college heeft ingestuurd, erg in de richting van nieuwbouw is geschreven. “Renovatie is een schoolvoorbeeld van besparing en duurzaamheid”, zei Vlieg. Bovendien zijn bewoners bang dat bij nieuwbouw een deel van de vrije ruimte in de buurt verdwijnt.
Maarten Ouwens droomde hardop van een mooie toekomst voor het gebouw. “Stelt u zich eens voor: het Trefpunt als een uniek monument, stralend met de Dorpskerk en de Watertoren als de trots van Barendrecht.”

Harmonievereniging Barendrecht is de grootste gebruiker van het Trefpunt. Volgens bestuurslid Gijs Maris kan de harmonie leven met een gerenoveerd Trefpunt. Hij zou het gebouw wel beter bruikbaar gemaakt willen hebben. Zo zou door het weghalen van het podium en enkele pilaren de grote zaal beter bruikbaar kunnen worden.

De meeste coalitiepartijen zijn net als het college voor sloop en nieuwbouw. Leendert Mijnders (SGP/CU) kwam met een nieuwe variant. Hij vindt renovatie te duur. De bouw van woningen is op deze plek niet haalbaar. Mijnders wil alle muziekactiviteiten uit de Baerne verhuizen naar een nieuw Trefpunt. Dan kan op de plaats van de Baerne ook een nieuw gebouw komen, waarin ook plaats is voor woningen.
CDA, PvdA en GL gaan nadenken over het idee van Leendert Mijnders. Winnie Hofland heeft voorkeur voor woningbouw, D66 wil nieuwbouw.

Dirk Vermaat (EVB) is voor het renoveren van het Trefpunt. “We bewaren dan een pareltje in de wijk”, stelde hij. Hij deed een belofte aan Harmonievereniging Barendrecht. “Als het aan EVB ligt wordt er na de verkiezingen direct een begin gemaakt met een ruimte waarin de harmonie zich thuis zal voelen.”

Matthijs van der Welle (VVD) twijfelt nog tussen renovatie en het alternatief waarmee Leendert Mijnders is gekomen. Van der Welle vreest dat renovatie te duur wordt als het oude schoolgebouw aan de eisen van de gebruikers moet worden aangepast. De 5,8 miljoen hiervoor is slechts voldoende voor een ‘kale renovatie’. Hij is minder zeker van zijn voorkeur voor renovatie dan Vermaat. “Maar ik sluit dat scenario zeker niet uit.” Op 21 december zal blijken waar de VVD voor kiest.

Bijdragen van Ard Kramer (CultuurLocaal) en wethouder Peter Luijendijk waren voor de kijkers thuis nauwelijks te volgen, door het ontbreken van beeld en geluid.

Advertenties uit de krant