Het team van Altijd Feest (de foto is gemaakt voor corona).
Het team van Altijd Feest (de foto is gemaakt voor corona).

Mensen maken Barendrecht (26): Lisette van den Herik

Algemeen

BARENDRECHT - Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde. In 2021 – het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet – komt in deze rubriek elke twee weken een vrijwilliger aan het woord.

Vandaag is dat Lisette van den Herik (52), organisator van kinderfeestjes bij Altijd Feest.

Wat doe je?
“Als er geen corona is, organiseer ik vrijwel iedere woensdagmiddag een verjaardagsfeestje voor kinderen van wie de ouders onvoldoende geld en gelegenheid hebben om zelf een partijtje te geven. Het is een compleet feestje, met een thema, versieringen, een lunch met pannenkoeken of broodjes, een speciale taart, limonade, chips en speurtochtachtige spelletjes. Er is altijd een knutselactiviteit zodat de kinderen iets mee naar huis kunnen nemen, zoals een knikkerbaan, piratenschatkist of haargel (bij het laboratoriumthema). De kinderen mogen zich verkleden, bijvoorbeeld als prinses of clown. We vinden het heel jammer dat we door de coronamaatregelen geen feestjes mogen organiseren. Daarom werken we nu aan een alternatief.”

Wat haalde jou over de streep om dit te gaan doen?
“In 2014 had ik een pleegkind in het weekend en ik hoorde haar fantasieverhalen over haar verjaardagsfeestje vertellen. Omdat ik al ervaring had met het organiseren van feestjes voor particulieren en met buitenschoolse activiteiten, wilde ik gratis feestjes weggeven aan gezinnen met weinig inkomen. Mijn man Peter en enkele vrienden waren meteen enthousiast. Met behulp van sponsors heb ik toen Stichting Altijd Feest opgericht.
Waar andere organisaties middelen ter beschikking stellen om thuis een verjaardag te vieren, doet Altijd Feest het anders. Wij trakteren de jarige en vijf van zijn/haar vriend(innet)jes op een geheel verzorgd partijtje buitenshuis in een feestelijke omgeving. We werken samen met de Voedselbank, Kledingbank Uniek, de wijkteams en Stichting Leergeld om onze doelgroep te bereiken.
Privacy is belangrijk, daarom maken we niet zoveel reclame. Het kind mag zelf het thema kiezen en krijgt uitnodigingen voor vriendjes. Er mogen twee begeleiders mee, maar het feestje is bedoeld voor het kind en zijn/haar vriendjes, niet voor de familie. Er is een vast team van deskundige medewerkers op de feestjes, want het is fysiek pittig om de sfeer leuk te houden met zes drukke en rondrennende kinderen. Je moet snel kunnen schakelen. Andere vrijwilligers bakken taarten voor ons en helpen bij de voorbereidingen van de lunch. Een vrijwilliger die mij helpt bij de planning en de communicatie met de ouders zou welkom zijn. Dat geregel kost soms meer tijd dan de organisatie van het feestje zelf.”

Wanneer maakt jouw inzet verschil voor de ander?
“Als het kind een feestje krijgt dat andere, beter bedeelde kinderen, vanzelfsprekend vinden. Zo kunnen ze helemaal meedoen met hun leeftijdgenoten. Hun gasten weten niet dat Altijd Feest het feestje verzorgt. Daarom krijgt het kind ook een nieuw cadeau van ons met trendy speelgoed. Het krijgt al zo vaak ‘afdankertjes’. Ook krijgt ieder kind een boek, mede dankzij onze sponsors. Op een of andere manier komt het ons tegemoet. Zo kregen we van een lieve mevrouw boxen vol met kleding, attributen, versieringen en draaiboeken voor themafeestjes. We gaan met de tijd mee en bieden steeds nieuwe thema’s aan. Zo gaan we een Escaperoom uitwerken en een Formule 1 feestje, want Max Verstappen is nu natuurlijk dé held bij kinderen.”

Welke gebeurtenis is je bijgebleven?
“Toen we het honderdste partijtje organiseerden, mocht een jarige een dagje naar Plaswijckpark, gesponsord door het park. Dat was natuurlijk heel bijzonder, maar ik krijg van de meeste partijtjes een hoop energie. Het is altijd feest om appjes van ouders te krijgen dat het kind zo genoten heeft. Een kind sliep wekenlang met een fotoboekje van zijn feestje onder zijn kussen…”

Informatie
Wil je bijdragen aan Altijd Feest? Kijk dan op de site: www.stichtingaltijdfeest.nl.
Of zoek naar een andere zinvolle taak op de vrijwilligersvacaturebank, www.vrijwilligerswerkbarendrecht.nl, tel. 0180-691802.

Advertenties uit de krant