Emal Zalmaai voor de slagerijafdeling van zijn winkel.
Emal Zalmaai voor de slagerijafdeling van zijn winkel.

Nieuw op het Muziekplein: Afsana Premium Food

Algemeen

BARENDRECHT - Het is vrijdag, halverwege de ochtend. Emal Zalmaai en zijn medewerkers zijn druk bezig met het vullen van de schappen in Afsana Premium Food aan het Muziekplein. “We zijn al vanaf half zes bezig. Ik was bij de groothandel om de voorraad aan te vullen. Want vrijdag en zaterdag zijn drukke dagen”, zegt Emal. Hij heeft wel even tijd voor een kop koffie en een gesprek over zijn winkel.

Afsana Premium Food is een winkel met een opvallend heldere, luxe uitstraling en is voor iedereen. Daar heeft Emal bewust voor gekozen. “Ik wilde iets moois neerzetten. Kijk, Barendrecht is een hele nette, schone, mooie stad is en moest hier iets komen met een mooie uitstraling. Ruim en overzichtelijk en met mooie producten.” Betaalbaar, vers en gezond zijn daarbij de uitgangspunten.

“Er komen hier nu mensen uit Rotterdam. Daar zijn de winkels vaak druk en chaotisch. Vaak geloven ze niet dat dit een ethnische winkel is. ‘Is dit halal vlees?’, vragen ze. Want ze zijn de uitstraling van onze slagerijafdeling niet gewend.”

“Van wie is deze winkel?”, werd er regelmatig gevraagd. Emal moet er om glimlachen. De ondernemer van Afghaanse afkomst heeft bij de liefhebbers van goed eten al een naam opgebouwd. Na 16 jaar in apotheek en 12 jaar in de catering te hebben gewerkt, richtte hij met zijn echtgenote vijf jaar geleden het Afghaanse restaurant Afsana op in Rotterdam-Zuid. Het werd een gewaardeerd restaurant, met veel Nederlanders en alle kanten van europa als klant. Momenteel is het restaurant alleen open voor afhalen en bezorgen.

Afsana Premium Food biedt onder meer verse soepen en binnenkort verse maaltijden van het restaurant. Er is een halal slagerij met een groot aanbod, verse noten, verse olijven, mezzes uit het Middellandse Zeegebied, dranken en kruiden.

Emal is trots op het assortiment groente en fruit. “Kwaliteit gaat bij mij boven kwantiteit”, zegt hij. Voor de winkel koopt hij niet in per pallet, maar wijst hij bij de groothandel zelf de dozen aan.

In de schappen liggen verschillende soorten rijst. Het zijn soorten die gebruikt worden in de keukens van Afghanistan, Iran en internationaal.

Recepten

Omdat niet iedereen bekend is met de producten in zijn winkel, komt Emal binnenkort met recepten om een nieuwe, smaken, kook technieken en smakelijke maaltijd klaar te maken met producten uit de winkel.

Afsana Premium Food is nu een iets meer dan een maand open en wordt door steeds meer mensen ontdekt. “Mensen zijn er echt blij mee”, merkt Emal Zalmaai op. “Dit is iets wat wij misten in Barendrecht”, Wij horen dagelijks van klanten. Soms mensen willen niet durven binnen komen, maar eenmaal binnen dan kom ze dagelijks terug en komen met familieleden en buren. Buurtbewoners hebben de dagverse soep ontdekt. En mensen die restaurant Afsana kennen, hebben de winkel ook al gevonden. “Ze komen niet alleen uit Barendrecht, maar ook uit Rotterdam, Ridderkerk, Rhoon en Hendrik-Ido-Ambacht. Het zijn Nederlanders die nieuwsgierig zijn naar wat wij hier te bieden hebben. Ik help mensen met gezonde, gerechten, nieuwe smaken, zeer betaalbare en snel.”

Afghaanse keuken is heel oude keuken in de geschiedenis, die onbekend is namelijk in Europa, maar bijzonder rijk aan geschiedenis, cultuur, kooktechnieken, verassende smaken en enorme aanbod van veganistische tot een uitgebreide ultieme rijsttafels met grill.

Openingstijden

Afsana Premium Food aan het Muziekplein 14 – 16 is open van maandag tot en met zaterdag van 8 tot 18 uur en op zondag van 12 tot 18 uur.

De winkel op het Muziekplein.

Advertenties uit de krant