Petra Teunissen, Jaap van der Kooij en Cees Buijs
Petra Teunissen, Jaap van der Kooij en Cees Buijs

Verkiezingsdebat over ouderenbeleid

Algemeen

BARENDRECHT – Het verkiezingsdebat over het ouderenbeleid wordt op een andere datum gehouden. In verband met de beperkingen door de coronaregels, is het debat verplaatst van 3 naar 16 februari.

Het debat is een initiatief van een groot aantal organisaties die zich bezighouden met ouderen, verenigd in de Maatschappelijke Coalitie Barendrecht, bestaande uit KBO, PCOB, Diaconaal Platform van de kerken in Barendrecht, Samen Ouder Worden, Stichting Hoven voor IJsselmonde, Woonstichting Patrimonium, Sans Atout en Samen op Pad Barendrecht.

“Vier jaar geleden was onze achterban heel enthousiast over het verkiezingsdebat”, herinnert Cees Buijs zich. Hij vertelt samen met Petra Teunissen en Jaap van der Kooij over het debat van 16 februari. Er is alle aanleiding om met de partijen over het ouderenbeleid te praten, leggen ze uit. Immers, in 2040 is een derde van de inwoners 65 jaar of ouder.

“Een groot deel van de woningvoorraad is niet geschikt voor dat derde deel van de bevolking. We moeten dus verder kijken dan de komende vier jaar. En ook kijken naar andere instrumenten”, vertelt Petra Teunissen. De Maatschappelijke Coalitie Barendrecht heeft over dit dreigende probleem al een brief gestuurd aan het college.
“’Omzien naar elkaar’, is het motto van de KBO-PCOB”, vertelt Cees Buijs. “Dat geldt ook voor de politiek. Zit geen ruzie te zoeken met elkaar, maar ga iets doen! Het is belangrijk dat er samengewerkt wordt op de samenhangende thema’s huisvesting, wonen en zorg. De Barendrechters zijn daarmee gediend.”

Het debat wordt gehouden in de hal van het gemeentehuis en staat onder leiding van Rob Benner. De titel van het debat is ‘Ouder worden met toekomst. Kansen voor gezonde en verbonden generaties’. Er komen verschillende thema’s aan bod.

Het thema mobiliteit heeft veel kanten. Zo is het belangrijk dat de stoepen breed genoeg zijn, zodat mensen met een rollator of in een rolstoel elkaar kunnen passeren. Meer bankjes maken het mogelijk dat ouderen onderweg uitrusten. De afstand die ze kunnen afleggen wordt dan groter. Ook het  succesvolle vervoersproject ANWB Automaatje is onderdeel van mobiliteit. Tijdens de volgende raadsperiode moet beslist worden over het voortzetten van de subsidie.

Laagdrempelige ontmoetingsplekken zijn ook een belangrijk thema, niet alleen voor ouderen. Er zouden meer buurtkamers en soortgelijke ontmoetingsplekken moeten zijn, vinden de organisatoren van het debat. “Vrijwilligers zijn daarbij belangrijk. Maar er is wel een professionele coördinator nodig. De potjes daarvoor zijn er, maar er moet wel gebruik van gemaakt worden”, zegt Petra Teunissen.

Tenslotte zal zelfredzaamheid zeker aan bod komen. Jaap van der Kooij, Cees Buijs en Petra Teunissen zouden graag zien dat er in Barendrecht meer geëxperimenteerd wordt met het geschikt maken van bestaande woningen, zodat ouderen hier langer zelfstandig kunnen wonen. Wellicht moet de gemeenteraad dan de regelgeving aanpassen. Dat geldt bijvoorbeeld voor de ‘kangoeroewoningen’ die in de tuin geplaatst kunnen worden.

Wie benieuwd is hoe de Barendrechtse partijen over deze en andere thema’s denken moet zeker naar het debat komen. Wellicht dat de Barendrechtse politici ook op ideeën gebracht kunnen worden. Zo is er in Zwijndrecht een project waarbij jongeren voor 400 euro per maand een appartement in een flat kunnen huren. De voorwaarde is wel dat ze tien procent van hun tijd besteden aan de ouderen in de flat. Dat kan dan gaan om boodschappen doen, de hond uitlaten of een andere activiteit met de ouderen. Misschien een idee voor Barendrecht?

Advertenties uit de krant