Alie van Monster (rechts) overhandigt Petra Teunissen een ‘Lief & Leed’ attentie.
Alie van Monster (rechts) overhandigt Petra Teunissen een ‘Lief & Leed’ attentie.

Mensen maken Barendrecht (30): Alie Monster-van den Heuvel

Algemeen

BARENDRECHT - Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde. Ook na 2021 – het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet – laten we in deze rubriek elke twee weken een vrijwilliger aan het woord. 

Vandaag is dat Alie Monster-van den Heuvel (69), vrijwilliger signalerend huisbezoek en ‘gangmaker’ Lief & Leed straat

Wat doe je?
“Ik ga op bezoek bij zelfstandig wonende ouderen. Samen met hen neem ik een vragenlijst door over hun leefsituatie. Maandelijks ontvangen ouderen van 75+ een uitnodiging hiervoor van KijkopWelzijn (KoW). Ik bel op om een afspraak te maken. Bij binnenkomst laat ik eerst mijn identiteitspasje zien. De vragenlijst staat op een tablet die ik leen van KoW, zodat de antwoorden helemaal anoniem blijven. Het doel van het Signalerend Huisbezoek is de situatie van 75-plussers in kaart brengen, mensen op de hoogte brengen van alle voorzieningen én voortijdig signaleren. Onderwerpen zijn wonen, gezondheid, zelfredzaamheid, vervoer, mantelzorg, sociale contacten, vrijwilligerswerk en financiën. De ouderen bepalen zelf of ze de vragen beantwoorden.
Ook belangrijk van dit bezoek: eventuele problemen kunnen we tijdig bespreekbaar maken. Een hulpvraag noteer ik, met toestemming, met naam en adres op een actielijst die naar de ouderenadviseurs van KijkopWelzijn gaat. Ik heb een map vol folders bij me zodat ik ouderen aanvullende informatie kan geven of kan doorverwijzen. Soms help ik ter plekke met een telefoontje, naar de WMO bijvoorbeeld. Er staat 1,5 uur voor het gesprek, maar het loopt vaak uit tot 2 of zelfs 3 uur. Reageren ouderen niet op de uitnodigingsbrief, dan doen we een kaartje in de bus of gaan langs en hopen zo tot een afspraak te komen.”

Wat haalde jou over de streep om dit te gaan doen?
“Vijftig jaar lang heb ik in de gezondheidszorg gewerkt. Mijn laatste baan, vanaf 2012, was Casemanager Dementie. Ik wilde graag een-op-een mensen helpen en heb al, sinds ik op mijn zestiende in een bejaardenhuis werkte, een klik met ouderen. Toen ik met pensioen ging, miste ik die contacten. Op de online vrijwilligersvacaturebank zocht ik naar een taak waarin ik mijn eigen tijd kon indelen en ik vond deze functie. Ik kreeg adviezen en een goede training, onder andere in gesprekstechnieken. Bij KijkopWelzijn ontdekte ik ook het project Lief & Leed straten. Mijn Lief & Leed straat is een appartementencomplex met 22 woningen, waar buren naar elkaar omkijken en aandacht geven aan degene die dat nodig hebben. Van KijkopWelzijn krijgt de gangmaker kaarten en een klein budget om attenties te kopen bij vreugde, verdriet en verandering.”

Wanneer maakt jouw inzet verschil voor de ander?
“Dit werk past heel goed bij mij, bij mijn ervaring in de zorg en bij mijn agenda. De contacten zijn eenmalig, maar ik kan wel iets in gang zetten. Zo leuk: tijdens het boodschappen doen, riep een mevrouw me toe: “Het is gelukt met de huishoudelijke hulp hoor!” Bij grote problemen trekken we gelijk aan de bel bij de ouderenadviseurs. Ik geniet van mijn inzet als Lief & Leed-gangmaker. Dat doe ik samen met een medebewoner. Bijna alle buren doen mee en hebben ons belangrijke data doorgegeven. We sturen kaarten en brengen een presentje bij bijzondere gebeurtenissen. We organiseerden ook, met behulp van sponsors, KijkopWelzijn en in overleg met de VvE, een high tea in de hal. Voor april staat een voorjaarsbrunch gepland. Lief & Leed is echt heerlijk om te doen. We kunnen als buren zoveel voor elkaar betekenen. Het heeft me enorm geholpen om contacten te krijgen toen ik twee jaar geleden in ons nieuwe appartement trok.”

Welke gebeurtenis is je bijgebleven?
“Er is iets waar ik erg naar uitkijk: we werken met het Lief&Leed team aan een muzikale verrassing voor een flatgenoot die ons in de coronaperiode heeft bemoedigd.”

Informatie
Wil je ook vrijwilliger Signalerend Huisbezoek worden? Mail naar de ouderenadviseurs van KijkopWelzijn, ouderenwerk@kijkopwelzijn.nl. Voor informatie over de Lief & Leed straten kun je terecht bij wenv@kijkopwelzijn.nl.
Of zoek naar een andere zinvolle taak op de vrijwilligersvacaturebank, www.vrijwilligerswerkbarendrecht.nl, tel. 0180-691802.

Advertenties uit de krant