Het planten van de boom bij de kerk.
Het planten van de boom bij de kerk.

Niet iedereen blij met nieuwe boom

Algemeen

BARENDRECHT - Het planten van een boom aan de Dorpsstraat heeft woensdagmiddag tot uiteenlopende reacties geleid. 

De gemeente gaat 100 nieuwe bomen planten in en om het centrum. Wethouders Tanja de Jonge (GL) en Cees Schaap (VVD) hebben daarom in de Oude Dorpskern de eerste boom voor het project Groene Parels, één van de vier initiatieven voor klimaatadaptieve aanpassingen die bekostigd worden uit de Eneco-gelden. Ook GroenLinks-raadslid Ada Dekker hielp mee. Zij heeft de motie ingediend waarin om het planten van meer bomen werd gevraagd.

Wethouder duurzaamheid Tanja de Jonge legt uit dat bij de aanpak van de buitenruimte rekening wordt gehouden met het veranderende klimaat. “In de toekomst moeten de aanpassingen leiden tot minder schade en last door de klimaatsverandering. Denk hierbij aan minder wateroverlast, hittestress, droogte en bodemdaling en verlies van biodiversiteit. Meer groen speelt daar een grote rol bij.”

“Barendrecht wil een groenere gemeente zijn”, vult wethouder buitenruimte Cees Schaap aan. “Zo zorgen we er via het standaard onderhoud van de buitenruimte al voor dat er jaarlijks nieuwe bomen bij komen. De Groene Parels uit de Eneco-gelden zijn daar een welkome aanvulling op.”

De nieuwe bomen worden geplant in het centrum van Barendrecht, maar ook in de omliggende wijken. Groene Parels zijn kwalitatief hoogwaardige bomen. Zoals de beuk, de kastanje en de esdoorn. Verder zullen er ook duurzame bomen, zoals acacia’s, amberbomen en lindes worden geplant.

Reactie
De nieuwe boom die woensdag is geplant staat op de voormalige begraafplaats voor de Dorpskerk. Die is voor een deel eigendom van de gemeente, een ander deel is van de kerk.
Koster Rob Bruin en kerkrentmeester Simon Hoek waren volkomen verrast dat er voor de kerk een boom werd geplant. De grond waarop de boom staat is weliswaar van de gemeente, maar ze hadden verwacht dat er vooraf contact zou zijn met de kerk. Volgens Simon Hoek is de plaats niet logisch, omdat er op deze voormalige begraafplaats nooit bomen hebben gestaan. Bovendien is het een ander soort boom dan de bomen hier al rond de kerk staan.

Wethouder Cees Schaap heeft een gesprek gehad in de kerk. Hij betreurt het dat er vooraf geen overleg is geweest.

Advertenties uit de krant