Peter Grabau.
Peter Grabau.

Mensen maken Barendrecht (31): Peter Grabau

Algemeen

BARENDRECHT - Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde. Ook na 2021 – het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet – laten we in deze rubriek elke twee weken een vrijwilliger aan het woord. 

Vandaag is dat Peter Grabau (78), voorzitter van BridgeClub Sans Atout.

Wat doe je?

“Het bestuur van Sans Atout zorgt, samen met de wedstrijdleiders, dat onze leden twee keer per week, op maandag- en dinsdagavond, bridge kunnen spelen in de aula van het Dalton Lyceum. We organiseren ook open toernooien. Bridgen is een uitdagende denksport, echt fitness voor het brein. Het spel vereist concentratie, logisch denken, geheugen en goede samenwerking tussen partners. Sans Atout stelt spelers in staat om te groeien in de sport, als ze dat willen. Als je jong begint, kun je echt heel goed worden. Nederland heeft wereldkampioenen afgeleverd, waar we helaas te weinig over horen in de sportmedia.”

Wat haalde jou over de streep om dit te gaan doen?

“Als kind zag ik mijn ouders en grootouders samen bridgen. Ze leken altijd ruzie te hebben… maar toen ik het zelf ging doen, vond ik het een leuk spel. Zo leuk dat het bridgen me in mijn Delftse studietijd bijna mijn bul heeft gekost. Daarna heb ik vooral sociaal bridge gespeeld met vrienden en mijn vrouw. Zij was al lang lid van Sans Atout en toen ik met pensioen ging, ging ik met haar mee. Van mijn spelpartner heb ik het echte clubbridge geleerd. Na een jaar werd ik gevraagd voorzitter te worden en ik ben niet goed in nee zeggen. Het past bij me om dingen te organiseren en mensen te motiveren. Ik ben ook voorzitter van ons district in de BridgeBond. Het district ondersteunt de clubs en vertegenwoordigt ze bij de Bridgebond. Bovendien worden daar competities tussen de clubs gespeeld.”

Wanneer maakt jouw inzet verschil voor de ander?

“Ik kijk altijd naar de toekomst. Zo heb ik het ‘startersbridge’ geïntroduceerd bij Sans Atout, een toegankelijke manier om in 13 lessen het spel onder de knie te krijgen. Eerst leer je slagen maken, daarna pas het bieden. We waren een van de grootste clubs van Nederland met bijna 300 leden. Nu helaas maar 190, want door de coronacrisis hebben we veel leden verloren en er kwam geen ‘aanwas’ bij. Veel mensen zijn met computerbridge begonnen en we hopen hen weer aan de tafels te krijgen. We zoeken nog naar een geschikte ruimte met 30 tafels voor de middagbridgers. Dat is in het district een enorm succes: vanaf 11.00 uur twee rondjes spelen, 13.00 uur lunch en weer twee rondjes.”

“In de zomer hopen we weer instuiven te organiseren. Daar kunnen geïnteresseerden gewoon binnenlopen en meespelen. Hoewel bridge door alle leeftijden wordt gespeeld, zijn de meeste leden van onze club senior. Zij blijven er mentaal en sociaal actief door. Daarom ben ik zo enthousiast over het project Denken en Doen, bedoeld om inactieve senioren weer bij de samenleving te betrekken en een gezonde leefstijl aan te bieden. In twintig maanden zet de BridgeBond volgens beproefd recept een sociaal netwerk op. Senioren, ook met chronische ziekten, leren in groepjes bridgen van een ervaren en enthousiaste docent. Het bridgen helpt om het brein wakker te houden en het project zorgt er vooral voor dat senioren deel blijven uitmaken van de gemeenschap. Het bestrijdt en voorkomt eenzaamheid. Dit alleen al geeft veel gezondheidswinst.”

Welke gebeurtenis is je bijgebleven?

“Normaal gesproken hebben we jaarlijks een kerstdrive, beurtelings op de maandag en de dinsdag georganiseerd. Dat is de enige gelegenheid waarbij we als hele vereniging bij elkaar komen. Er wordt op die avond veel gewisseld waardoor zoveel mogelijk mensen zoveel mogelijk andere leden ontmoeten. Op die avond met een drankje en een heerlijk buffet brengt de feestcommissie versieringen op de tafels aan. Voor mij is dit het hoogtepunt in ons verenigingsleven.”

Inlichtingen

Sans Atout zoekt nog een vrijwilliger die als gastheer of gastvrouw voor de drankjes zou willen zorgen op de clubavonden. Is dat iets voor jou? Mail naar peter.grabau@gmail.com. Informatie over de club vind je op https://16008.bridge.nl. 

Of kijk voor een andere zinvolle taak op de vrijwilligersvacaturebank, www.vrijwilligerswerkbarendrecht.nl, tel. 0180-691802. 

Advertenties uit de krant