Niko Pjetri en Ariane Verdoorn.
Niko Pjetri en Ariane Verdoorn.

Kledingbank UnieK: ‘Waar we kunnen helpen, helpen we’

Algemeen

BARENDRECHT - Stichting Kledingbank UnieK aan de Talmaweg bestaat vijf jaar. De winkel heeft meer dan zeshonderd vaste klanten. Maar toch is de toekomst onzeker.

Stille armoede inspireerde Ariane Verdoorn en Niko Pjetri vijf jaar gelden om ook iets voor deze mensen op te zetten in Barendrecht. Ze konden een ruimte huren in het voormalige kantoor van Patrimonium aan de Talmaweg.

“Ons doel is mensen helpen. Daarbij gaat het niet alleen om onze eigen klanten, maar ook Oekraïners hebben de laatste weken onze deur kunnen vinden. Waar we kunnen helpen, helpen we”, vertellen Verdoorn en Pjetri. In het pand aan de Talmaweg kunnen de klanten terecht voor kleding, fietsen, levensmiddelen en een kapper.

Wie het pand van UnieK binnenstapt, treft binnen een kledingwinkel aan. Verderop in het pand is een kleine supermarkt, de UnieK Maket, compleet met professionele koelvitrines.

Bij de bevoorrading van de winkel krijgt UnieK steun van een aantal winkeliers, waaronder supermarkten in Barendrecht, Rhoon en Heerjansdam. Ook particulieren dragen bij. Daarnaast wordt er ook zelf ingekoch, vooral food en non-food producten. Ook artikelen als shampoo, waspoeder en maandverband moet Uniek vaak zelf inkopen.

De kleding die in de winkel hangt is geschonken. “Bij kleding hebben we echt een gunfactor. Bij voedsel moet dat nog groeien”, constateert Ariane Verdoorn.

Doelgroep

Het doel van de stichting is de minima te helpen in Barendrecht en Albrandswaard. Vaak gaat het om stille armoede. Deze mensen hebben een bijstandsuitkering (tot een maximum van 120 procent) of inkomsten die gelijk zijn aan dit bedrag. Mensen kunnen tegen een gering bedrag lid worden van de kledingbank. “Mensen mogen twee dagen per week langskomen. Je mag zelf uitzoeken wat je denkt nodig te hebben”, legt Ariane Verdoorn uit. De opzet verschilt dus van de Voedselbank, waar wekelijks een standaard pakket wordt uitgedeeld.

De klanten van UnieK kunnen met een kleding- of foodkaart hun inkopen doen. “Het is dus jammer genoeg niet gratis”, leggen Verdoorn en Pjetri uit. “Wij betalen 1500 euro huur per maand. Daarnaast hebben we ook nog geld nodig om inkopen voor onze klanten te kunnen doen”, legt Ariane Verdoorn uit.
De kapper die regelmatig voor Uniek werkt, knipt gratis. Voor haarverven en andere extra’s moet worden betaald.

Fietsen

Fietsen worden gratis beschikbaar gesteld, maar er moet wel een borg worden betaald. “We hebben op deze manier in vijf jaar vijfhonderd fietsen uitgedeeld”, zegt Niko Pjetri trots. Hij beheert de ‘fietsenwinkel’ van UnieK. Binnengekomen fietsen worden opgeknapt. Ook worden er voor een ‘maatschappelijk tarief’ fietsen van klanten gerepareerd.

De fietsen die UnieK aan de klanten beschikbaar heeft gesteld zijn afkomstig van bedrijven en van inwoners. “We zijn zeer tevreden over de inwoners van Barendrecht. Mensen hebben veel begrip en respect getoond”, zegt Pjetri.

Er blijft altijd behoefte aan fietsen, legt Pjetri uit. “Momenteel hebben we het probleem dat veel Syrische vrouwen klein zijn. We zijn daarom dringend op zoek naar damesfietsen met 26 inch wielen of lager.”

Misverstand

“Heel veel mensen denken dat wij van de gemeente zijn. Maar het is een eigen initiatief, wat Niko en ik met liefde doen en willen blijven doen”, zegt Ariane Verdoorn. “Het is elke maand weer een strijd om het voor elkaar te krijgen. Soms stop ik mijn eigen geld erin.”

Doelgroep

“Onze eerste klant was een Syriër. Tegenwoordig is dat meer dan 40 procent van onze klanten”, vertellen Verdoorn en Pjetri. Ze verbazen zich er over dat er relatief weinig Nederlanders bij Uniek aankloppen. “Misschien is het schroom. Maar voor hen doen we het ook.”

De laatste weken merkt men bij de kledingbank ook dat er meer Oekraïners worden opgevangen. “Een mevrouw met een AOW’tje heeft een gezin in huis genomen. Wij stoppen haar dan bijvoorbeeld shampoo en wasmiddellen toe.”

In samenwerking met Kijk op Welzijn is er ook contact met de bewoners van de noodopvang aan de Zuider Carnisseweg. In kleine groepjes komen ze de eerste keer langs voor kleding. Ook worden ze klant gemaakt van UnieK, zodat ze op eigen gelegenheid inkopen kunnen doen. Voor de noodopvang heeft UnieK tien fietsen beschikbaar besteld.

Ariane Verdoorn en Niko Pjetri worden bijgestaan door een team vrijwilligers. Daaronder mensen die ’s morgens in de winkel werken en ’s middags taalles krijgen. “Je ziet ze dan floreren”, merkt Niko Pjetri. “ Ze hebben vaak jaren thuis gezeten. Dan komen de muren op je af.”

Toekomst

Vijf jaargeleden kon kledingbank UnieK de ruimte aan de Talmaweg voor ongeveer vijf jaar huren van eigenaar Villex. Die termijn is nu voorbij, zodat de toekomst onzeker is. “Dat hangt elke dag een beetje boven ons hoofd. Maar we gaan gewoon door”, zegt Ariane Verdoorn. Ze droomt van een pand waarvoor geen huur hoeft te worden betaald. Misschien dat er samen met de gemeente, de Voedselbanken andere instellingen iets te realiseren is. “Hoe mooi zou het zijn om op een industrieterrein samen met bepaalde stichtingen samen in een pand te zitten. Dat is mijn toekomstdroom. Want we knokken voor hetzelfde: mensen helpen.”

www.stichtinguniek.nl

Het team van Uniek in hun kledingwinkel aan de Talmaweg.

Advertenties uit de krant