Collega’s van Fatima L’Marzquioui  en Linda van Nierop van Stichting De Overblijf op het plein van De Draaimolen.
Collega’s van Fatima L’Marzquioui en Linda van Nierop van Stichting De Overblijf op het plein van De Draaimolen. Foto:

Mensen Maken Barendrecht (33): Fatima L’Marzquioui

Algemeen

BARENDRECHT - Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde. Hun inzet is door de toenemende zorgvragen en vergrijzing de komende jaren harder nodig dan ooit. Ook na 2021 – het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet – laten we in deze rubriek elke twee weken een vrijwilliger aan het woord. 

Vandaag is dat Fatima L’Marzquioui (40), coördinator en overblijfkracht bij Stichting De Overblijf

Wat doe je?
“Ik coördineer de tussenschoolse opvang op OBS De Draaimolen, locatie Stellingmolen. Drie dagen in de week zorg ik dat er voor 7 klassen en 150 kinderen een overblijfkracht is. Ik ben verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken op de school en het eerste aanspreekpunt voor het af- en aanmelden van een kind. Ik controleer de lijsten, ontvang de overblijfkrachten en deel hesjes uit. De overblijf duurt 60 minuten. De kinderen eten 20 minuten en spelen buiten. Om half 1 wisselen we de groepen zodat er voldoende ruimte is op het plein.
Buiten zijn de overblijfkrachten gezamenlijk verantwoordelijk voor alle kinderen. Als ik zelf geen klas heb, loop ik rond en geef waar nodig assistentie. Als er iets bijzonders is gebeurd, dan meld ik dat aan de ouders en de leerkracht. Het is vaak puzzelen om het schema rond te krijgen, want het is altijd krap, maar als ik het voor elkaar heb gekregen ben ik super trots.”

Wat haalde jou over de streep om dit te gaan doen?
“Ik ben een kindermens, daarom heb ik er ook vier. Mijn buurvrouw die coördinator was op de locatie Bachlaan van de Draaimolen, vroeg mij als overblijfkracht voor de Bachlaan. Na twee jaar ben ik overgestapt naar de Stellingmolen omdat mijn kinderen daar op school zaten. Het is gezellig om met de kinderen te praten en hun verhalen aan te horen. Je bent even een soort moeder voor hen. Bij de kleintjes ben je verzorgend bezig. Toen de jongste een jaar was, nam ik haar gewoon mee. Ik had de kleuterklas en dat sloot goed aan. Ze vond het heerlijk en toen ze eenmaal zelf naar school ging, hoefde ze helemaal niet te wennen. De coördinatrice op de Stellingmolen, Lenie, vroeg mij na een jaar haar taken over te nemen. En dat wilde ik wel.
Ik heb een training gekregen, een tablet met alle informatie, een apart e-mailadres en een eigen telefoon. We krijgen ook andere trainingen aangeboden zoals EHBO, omgaan met pestgedrag en slecht-nieuws-gesprekken voeren. We krijgen een vrijwilligersvergoeding en je eigen kinderen kunnen gratis overblijven. Vanuit de stichting krijgen we leuke attenties, bijvoorbeeld op Nationale Overblijfdag of de Dag van de Vrijwilliger.”

Wanneer maakt jouw inzet verschil voor de ander?
“Als alle zeven klassen een overblijfkracht hebben en iedereen goed gegeten en lekker gespeeld heeft. We hebben hier een enthousiaste groep acht die nog graag overblijft omdat ze samen willen voetballen. Bij de kleuters is het fijn als je twee overblijfkrachten hebt die kunnen helpen met het losdraaien van de bekers en kinderen eventueel kunnen begeleiden naar het toilet. We hebben vaste afspraken, zoals zitten tijdens het eten. Eten is een rustmoment. Soms is een kind verdrietig. Dat wil je niet negeren, daar moet je aandacht aan geven. We ontzorgen de leerkrachten, zodat zij echt pauze hebben. We willen bijvoorbeeld dat ruzies die tijdens de TSO zijn ontstaan, opgelost zijn voordat de les weer begint.
Iedere overblijfkracht weet waar het lijstje met Do’s and Dont’s van de juf of meester ligt, zodat we het lokaal zo achterlaten als zij of hij wil. Soms lukt het niet om een kind de trommel leeg te laten eten, maar we doen ons best. De O van TSO staat voor Opvang en niet voor Opvoeden. Het is jammer dat sommige ouders snel in de aanval gaan en veeleisend zijn. Dat los ik meestal zelf op en indien nodig is er back-up van een operationeel medewerkster.”

Welke gebeurtenis is je bijgebleven?
“De bovenbouw mag bij mooi weer naar het groen aan de overkant. Een meisje viel bij het spelen in het ondiepe water en krabbelde zelf op. Maar toen de overblijfkracht reageerde, viel haar eigen kindje van twee in het water. Gelukkig konden we hem gelijk eruit halen en hield hij er niks aan over. Daarna heb ik wel even uitgejankt bij Lenie, onze vrijwillige conciërge, want dit was zeer uitzonderlijk. Toch is er nu een nieuwe regel: geen kleine kindjes mee naar de overkant.”

Informatie
Wil je zelf ervaren hoe fijn het is om je in te zetten voor kinderen en hun ouders in Barendrecht? Mail naar linda@deoverblijf.nl. Je kunt ook als taalstagiair meelopen op een van de vijf scholen.
Of zoek naar een andere zinvolle taak op de vrijwilligersvacaturebank: www.vrijwilligerswerkbarendrecht.nl, tel. 0180-691802.

Advertenties uit de krant