Deelnemer Thomas tijdens de cursus. (foto: Wouter Pijl)
Deelnemer Thomas tijdens de cursus. (foto: Wouter Pijl)

Aankomende filmsterren aan de slag bij Filmacteerschool

Algemeen

Door Emile Vinesh Elsenaar

BARENDRECHT – Toekomstige filmsterren kunnen weer aan de slag. Voor het eerst sinds de pandemie opent de Filmacteerschool weer haar deuren. In theater ‘Het Kruispunt’ in Barendrecht trainen filmmakers Danny Bliek en Yvonne van der Haven een groep van zeven gemotiveerde acteurs, met als doel het talent en de kennis voor de camera te verbreden.

De eerste less van de tiendaagse cursus is op dinsdagavond begonnen. De acteurs werden hartelijk welkom geheten met een drankje en wat lekkers. Niet alleen voor de spelers, maar ook voor Yvonne en Danny is het weer genieten. “Het is heel erg fijn dat we eindelijk weer mogen. Mensen zien, het directe contact en het werken met een groep is toch het leukste wat er is”, vertelt Yvonne. “We merken ook dat iedereen hier zo naar uitgekeken heeft en het ook echt gemist heeft”.

De acteurs staat een interessante cursus te wachten. “We gaan echt de diepte in, we coachen de acteurs op hun sterke punten, maar gaan ook op zoek naar uitdagingen en rollen die wat verder van henzelf afliggen”, legt Danny uit. “We gaan de film ‘Belfast’ bekijken en analyseren het acteerspel. Vervolgens gaan we dan in op de dingen die de cursisten willen leren. Daar zoeken we dialogen bij, of die schrijven we zelf. We nemen iedere les scenes en oefeningen op en kijken die de volgende les in een gemonteerde versie terug. We leren de cursisten goed naar zichzelf en naar anderen te kijken, ook daar leer je heel erg veel van”.

De cursus eindigt in stijl; met een rode loper, bubbels en popcorn. “We sluiten af met een presentatie voor vrienden, bekenden en andere belangstellenden”, vertellen Danny en Yvonne. “De cursisten krijgen een certificaat en kunnen het beeldmateriaal gebruiken in hun showreel. Natuurlijk evalueren we ook en geven we de acteurs een advies ‘hoe nu verder’. Maar dat doen we eigenlijk iedere les al. Het is echt leren door te doen, feedback te krijgen en daar mee aan de slag te gaan en beter te worden.”

In de nabije toekomst willen Yvonne en Danny een korte laagdrempelige introductieworkshop aanbieden waarna mensen door kunnen stromen naar een basiscursus. De nieuwe cursus start na de zomer.

De Filmacteerschool is te volgen via facebook, www.facebook.com/
Filmacteerschool/ en het YouTube kanaal van de school.

Advertenties uit de krant