Medewerkers van Buurtpreventie. John Kievits staat in het midden voor de auto. (foto: Ingmar Timmer)
Medewerkers van Buurtpreventie. John Kievits staat in het midden voor de auto. (foto: Ingmar Timmer)

Mensen Maken Barendrecht (35): John Kievits

Algemeen

BARENDRECHT - Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde. Hun inzet is door de toenemende zorgvragen en vergrijzing de komende jaren harder nodig dan ooit. Ook na 2021 – het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet – laten we in deze rubriek elke twee weken een vrijwilliger aan het woord. 

Vandaag is dat John Kievits (74), voorzitter van Stichting Buurtpreventie Barendrecht (SBB)

Wat doe je?

“Ik ben voorzitter van SBB en vorm samen met Laura van der Wende (secretaris) en Wim van Helden (penningmeester) het bestuur van de stichting. Onze organisatie bestaat uit drie delen. Ten eerste de Whatsapp-groepen voor de wijken, waarin alle burgers zelf ‘niet-pluis’ situaties kunnen melden. Onze coördinator Freek Haagmans beheert deze groepen. Hij kan eventueel een collega vragen extra aanwezig te zijn in de wijk of adviseren om de politie in te schakelen. Daarnaast is er een Leefbaarheidsteam. De vrijwilligers helpen mee om de wijken schoon, heel en leefbaar te houden. Dat doen ze door melding te maken van bijvoorbeeld kapotte straatlantaarns of gevaarlijke (verkeers)situaties door kapot straatmeubilair of verkeerd geplaatst afval. Gewoon in het dagelijks leven, terwijl ze de hond uitlaten of boodschappen doen.
De leden van ons derde onderdeel, het Preventieteam, zijn zichtbaar aanwezig in de wijk waarbij de focus ligt op de veiligheid in de wijken, soms in overleg met politie en boa’s. Ze zijn herkenbaar aan hun speciale kleding. Zij surveilleren te voet of op de fiets, het liefst in tweetallen. De vrijwilligers hebben een waarnemende functie en melden verdachte of onveilige situaties via een portofoon aan de coördinator. De coördinator meldt aan de ACO (Assistent Commandant) van de politie als er teams op straat zijn en meldt ze ook weer af. Ook initiëren we preventieve acties zoals ‘FF Vlot 2e Slot’ tegen fietsendiefstal.”

Wat haalde jou over de streep om dit te gaan doen?

“Johan Terdu is zo’n acht jaar geleden begonnen met Buurtpreventie in Barendrecht. Afgelopen najaar vroeg hij mij of ik wilde helpen om de organisatie nieuw leven in te blazen, want er was te weinig overleg met de gemeente, de boa’s en de politie. We hebben toen een plan bedacht waarin ik deze drie ‘takken’ heb omschreven en dit met wethouder Cees Schaap besproken. Hij was het er gelijk mee eens. Daarop hebben we een stichting opgericht en zijn we nieuwe vrijwilligers gaan werven.
Buurtpreventie kost me nu, zeker in de opstartfase, veel tijd. Ik kan niet stilzitten en wil graag iets zinnigs doen dat toevoegt aan de samenleving. Ik ben ook lid van de Raad van Toezicht van de Stichting Dajong, zit in het bestuur van de Stichting Avondvierdaagse Barendrecht en speel als toetsenist in mijn band Time = tight. Zolang ik gezond ben, hoop ik dat allemaal vol te houden.”

Wanneer maakt jouw inzet verschil voor de ander?

“Als Barendrecht een fijne en veilige plek is om te wonen. Wij zijn geen handhavers. Onze inzet blijft bij horen, zien en melden. De veiligheid van de surveillanten is het belangrijkste. Zo zetten ze altijd, als ze alleen op straat gaan, hun locatietracker aan. We zorgen ook voor de vrijwilligers met goede zomer- en winterkleding en alle noodzakelijke uitrusting. Ik ben nu bezig met fietshelmen. We hebben wel veel meer vrijwilligers nodig: mannen én vrouwen met mensenkennis en goede sociale vaardigheden. Ik zeg altijd: als je veiligheid in je gemeente belangrijk vindt, draag dan je steentje bij. Het is waardevol werk en het levert je veel prettige contacten met je buurtgenoten op. Als lid van het Preventieteam krijg je een interessante opleiding, over AED, EHBO en weerbaarheid. Zo leer je op een de-escalerende manier om te gaan met mogelijk bedreigende situaties.”

Welke gebeurtenis is je bijgebleven?

“De plezierige houding en medewerking van de gemeente bij de nieuwe opzet van Buurtpreventie, zowel van de afdeling Openbare orde & Veiligheid als van de wethouder. We hadden regelmatig overleg met wethouder Schaap en de gemeente. Het is fijn dat het nieuwe College heeft toegezegd dat die samenwerking nog sterker wordt doorgezet. Het doet me goed dat ons werk zo gewaardeerd wordt.”

Informatie

Wil je je inzetten voor de veiligheid van ons dorp en kun je minimaal 1 uur per week meewerken? Meld je dan aan door een mail te sturen naar buurtpreventiebarendrecht@outlook.com of bel John op 06-28542325. Op de website www.buurtpreventiebarendrecht.nl lees je hoe je je aanmeldt voor een whatsappgroep of als vrijwilliger.
Of zoek naar een andere zinvolle taak op de vrijwilligersvacaturebank: www.vrijwilligerswerkbarendrecht.nl, tel. 0180-691802.

Advertenties uit de krant