Afbeelding
Foto: Ronald Hooijmeijer

Arco: goed bezig, burgemeesters!

Algemeen Column

Sinds de herdenking op 4 mei en de viering van de vrijheid op 5 mei is er alweer van alles gebeurd. Vroeger zei je dat er sindsdien veel water door de Oude Maas was gestroomd. Tegenwoordig heb je het over de doden en gewonden die sinds 4 mei in Oekraïne zijn gevallen.

Toch even terug naar 4 mei omdat er een opvallend kantje zat aan de herdenking. En dan heb ik het niet over het publiek dat er ’s avonds weer bij mocht zijn in de Dorpskerk en op het Doormanplein.

Een bijzonder moment vond plaats bij de voormalige Barendrechtse Brug. Sinds 1970 staat hier het monument voor de gevallenen van het Derde Grensbataljon. Zij verdedigden in 1940 met succes de brug tegen de Duitse invallers. De burgemeester van Barendrecht legt hier elk jaar op 4 mei bloemen.

Op aandringen van veteranen uit de Hoeksche Waard wordt het monument herplaatst op de andere oever van de rivier. Daar heeft het oorspronkelijk gestaan. Dat was ook de plaats waar de militairen van het Derde Grensbataljon in 1940 in stelling lagen. Het monument staat tegenwoordig in Barendrecht, omdat men er in de Hoeksche Waard na de sloop van de Barendrechtse Brug in 1970 geen belangstelling meer voor had.

De toon waarop om terugplaatsing van het monument is gevraagd, heeft in Barendrecht tot wat irritatie geleid. Er was immers vanuit de Hoeksche Waard vijftig jaar lang geen belangstelling voor de gedenksteen.

Op 4 mei hebben de beide (waarnemend) burgemeesters een streep gezet onder het ongenoegen. Burgemeester Charlie Aptroot van Hoeksche Waard legde samen met zijn college Govert Veldhuijzen bloemen bij het monument. Ook de medewerker van Rijkswaterstaat die al jarenlang zorgt voor het monument, was aanwezig. De herplaatsing, die in september plaats zou moeten vinden, heeft duidelijk de aandacht van de beide burgemeesters.
Hoeveel veteranen uit de Hoeksche Waard waren bij deze korte plechtigheid aanwezig? Nul. Maar dat was geen verrassing.

De goede actie van de beide burgemeesters verdient een vervolg. De herinnering aan de strijd om de brug moet levend gehouden worden. Het is een stukje geschiedenis dan wij in Barendrecht delen met de overburen in de Hoeksche Waard.
Als de burgemeester volgend jaar op 4 mei weer bloemen legt bij de verschillende monumenten in Barendrecht, dan moet hij het monument bij de Barendrechtse Brug in zijn route opnemen. Ook al staat het dan (wellicht) aan de andere kant van de rivier. Voor het levend houden van de herinnering aan het Derde Grensbataljon mag hij best een paar kilometer omrijden.

Advertenties uit de krant