Marianne van Heugten: 'Ons team bestaat uit negen dames'.
Marianne van Heugten: 'Ons team bestaat uit negen dames'.

Mensen Maken Barendrecht (38): Marianne van Heugten

Algemeen

BARENDRECHT - Vrijwilligers zijn van onschatbare waarde. Hun inzet is door de toenemende zorgvragen en vergrijzing de komende jaren harder nodig dan ooit. Ook na 2021 – het Nationaal Jaar Vrijwillige Inzet – laten we in deze rubriek elke twee weken een vrijwilliger aan het woord.

 Vandaag is dat Marianne van Heugten (73), gastvrouw bij uitvoeringen van CultuurLocaal.

Wat doe je?
“Als lid van de vrijwilligersgroep Locom zorg ik vooral voor de drankjes bij uitvoeringen van CultuurLocaal in De Baerne. Bij CultuurLocaal kunnen kinderen en volwassenen muziekles volgen. Jaarlijks zijn er verschillende uitvoeringen en dan komen familieleden en vrienden luisteren naar de vorderingen van de cursisten. Wij zorgen dan voor koffie en thee in de pauzes met iets lekkers erbij. Elk jaar, begin december, zijn er de ‘Christmas Carols’. Dan zorgen we voor een lunch voor de zangers van het gelegenheidskoor. Ook als er een festival is, maken we broodjes klaar voor de docenten. Tijdens de ‘zomerschool’ staan we de hele week klaar voor alle kinderen en docenten.”

Wat haalde jou over de streep om dit te gaan doen?
“Jaren geleden, toen De Baerne nog Muziekschool Barendrecht heette, zaten mijn dochters en ik op pianoles. De muziekschool zou toen onderdeel worden van ToBe. Directeur Jan van Dijk wilde graag iets ‘eigens’ behouden in Barendrecht en vroeg mij voor dit vrijwilligerswerk. De uitvoeringen vond ik altijd geweldig en ik wilde graag mijn steentje eraan bijdragen en dat doe ik nu al 28 jaar. Ons team bestaat uit negen dames en omdat wij goed op elkaar ingespeeld zijn, kan ik dit werk meestal flexibel combineren met andere verplichtingen en met vakanties. Het is een vriendinnenclub. Inmiddels zijn we allemaal zestigers en zeventigers, maar we voelen ons jong, want we blijven in de running. Zeker als je ouder wordt, moet je ook zelf energie in contacten steken. Leven doe je niet alleen. Nee, ik wil hier zeker niet mee stoppen, maar we hopen dat er jongere vrijwilligers bereid zijn om ons team in de nabije toekomst te versterken zodat het kan blijven bestaan. Wie een keertje meedraait, krijgt vast en zeker de smaak te pakken.”

Wanneer maakt jouw inzet verschil voor de ander?
“Wij zijn de kers op de taart van de uitvoeringen van CultuurLocaal. We zorgen niet alleen voor de catering, maar ook dat de zaal er feestelijk uitziet. De decembermaand is een drukke tijd en dan zorgen we voor een gezellige sinterklaas- en kerstsfeer. We mogen meedenken over de organisatie van de activiteiten.
Ik geniet enorm van de mooie muziek tijdens de uitvoeringen. Muziek geeft kleur aan mijn leven. Voor mij is de uitvoering van het GrootMeespeelOrkest één van de hoogtepunten. Zo’n volle zaal en 50 à 60 stralende jonge leerlingen op het podium die op hun eigen niveau in het orkest mee mogen spelen. Een ware happening. Ja, muziek verbroedert.
We krijgen ook veel waardering en jaarlijks verzorgen de docenten een concert speciaal voor het bestuur, de Locom en verdere vrijwilligers. Dan worden wij op onze beurt verwend. Ik ben heel trots op wat hier allemaal gebeurt en hoe het georganiseerd wordt.”

Welke gebeurtenis is je bijgebleven?
“Toen de muziekschool onderdeel was van ToBe, waren er financiële problemen en toen heeft de gemeente Barendrecht plotsklaps de samenwerking met ToBe verbroken. Ik kwam hier op een vrijdagmiddag aan en ineens was alles leeg. De stoelen, de tafels, de vleugel… weg! De tranen stonden in mijn ogen. Daarna is er gelukkig iets heel moois voor in de plaats gekomen. Stichting CultuurLocaal is op 14 januari 2016, mede dankzij vele vrijwilligers, opgericht en de gemeente Barendrecht heeft vrijwel de gehele inboedel bij de curator terug kunnen halen. Alleen de hoogwerker voor de theaterlampen missen we nog.
Barendrecht kan heel trots zijn op de muziekschool, dus misschien heeft het zo moeten zijn...”

Informatie
Wil je ook bijdragen aan de mooie concerten van CultuurLocaal? Stuur dan een mail naar miranda@cultuurlocaal.nl.
Of zoek naar een andere zinvolle taak op de vrijwilligersvacaturebank: www.vrijwilligerswerkbarendrecht.nl, tel. 0180-691802.

Advertenties uit de krant