'Ik wil niet zeggen dat het een virus is, maar ik ben er wel mee besmet geraakt.'
'Ik wil niet zeggen dat het een virus is, maar ik ben er wel mee besmet geraakt.' Foto:

Cor loopt voor de vijftigste keer de Wandelvierdaagse

Algemeen

BARENDRECHT/POORTUGAAL - Dinsdag start de Nijmeegse Vierdaagse, vrijdag hoopt Cor Mout voor de vijftigste keer over de finish te komen. Een bijzondere prestatie voor deze Poortugaaler, die niet veel mensen hem nadoen. Dit jaar wandelt hij voor de 21e keer met zijn dochter Stefanie. Ze lopen samen de 40 kilometer. In feite mag Cor de 30 kilometer lopen vanwege zijn leeftijd van 67 jaar, maar de 40 kilometer is nog prima te doen voor hem. Overigens heeft Cor ook het afgelopen jaar aan de alternatieve vierdaagse meegedaan, maar dat telt niet mee met de 50. ,,Dat waren leuke routes in de buurt van een kilometer of 20/25, maar dat was meer voor de gezelligheid en voelde niet als de echte vierdaagse.”

Door Astrid Potuijt

In 2006 werd de vierdaagse ook al eens afgelast. ,,Dat was vanwege de warmte. Er waren toen zelfs mensen in het publiek onwel geworden, dus de organisatie/overheden vond het geen goed idee om het verder door te laten gaan.”

,,In 1964 werd ik lid van een schoolwandelgroepje. Voor die tijd was dat heel gewoon”, vertelt Cor. ,,De huisarts adviseerde dit mijn ouders, omdat ik altijd op mijn tenen liep. Door het wandelen loste dit probleem zich vanzelf op en ik vond het erg leuk. Aan het einde van de lagere school stopte het wandelen, omdat het alleen voor basisschoolleerlingen was. In december 1968 werd ik daarom lid van wandelvereniging Marijke in Barendrecht. Het was toen nog een vereniging waar veel kinderen aan meededen en we wandelen in uniform. Ik woonde in Pendrecht en van daaruit werden we met een busje opgehaald om naar de vereniging te gaan.” Cor laat foto’s zien van de geüniformeerde jongeren. Het ziet er leuk, nostalgisch uit. 

Het doel voor de kleine Cor werd om mee te doen aan de Nijmeegse Vierdaagse. In 1969 was het dan zover. Op veertienjarige leeftijd liep Cor vier keer 30 kilometer (jongeren onder de vijftien jaar lopen 30 km). Hij kan het zich nog goed herinneren. ,,Ik vond het heel leuk om mee te doen aan dit evenement. Ik wil niet zeggen dat het een virus is, maar ik ben er wel mee besmet geraakt”, lacht hij.

Tegenwoordig zijn de leden van Marijke wat ouder en lopen ze allang niet meer in uniform. ,,We organiseren twee keer per jaar een wandeltocht. Dan zetten we de route op de fiets een dag van tevoren uit. En om de zoveel kilometer is er dan een verzorgingspost.”

Jaar in jaar uit wandelde Cor mee met de vereniging en de vierdaagse. Hij was ook nog zo’n 26 jaar voorzitter. Aan stoppen moet hij niet denken. ,,Welnee, zolang ik het leuk vind, blijf ik meedoen”, zegt hij vrolijk. ,,Wandelen heeft er altijd voor gezorgd dat ik mijn hoofd leeg kan maken. Zeker tot voor kort toen ik nog werkte. Ik houd van de natuur en vind het heerlijk om een hele dag te wandelen. En het is ook een manier om gezond te blijven. Naast het wandelen ga ik naar de sportschool en ben ik lid van de tafeltennisclub.”

Wandelvereniging Marijke gaat maandag 18 juli met 26 wandelaars en negen verzorgers op weg naar Nijmegen. ,,We huren ieder jaar een school waar we met elkaar kunnen verblijven. De laatste jaren werken we met catering, daarvoor zorgden de verzorgers voor eten. Langs de route staat er drie keer een tent van onze vereniging, waar de lopers eten en drinken krijgen en letterlijk even verzorgd kunnen worden.”

Ook Cors vrouw Marianne hielp een jaar of twaalf mee in de verzorging. Inmiddels is ze daar mee gestopt. ,,Er is een draaiboek voor wat we allemaal nodig hebben als vereniging en wie wat doet. Inmiddels zijn de meesten natuurlijk heel ervaren en weten we precies hoe het goed loopt.”

,,Natuurlijk heb ik weleens pijntjes en ongemakken of blaren opgelopen tijdens het lopen. Het belangrijkste is om op goed ingelopen schoenen te lopen. Daarnaast heeft iedereen zo zijn eigen trucjes om blaren te voorkomen. Insmeren met vaseline of sporttape gebruiken bijvoorbeeld.”

Het evenement is een groot feest waar Cor en zijn clubgenoten weer naar uitkijken. En bij de finish zal Cor zijn 50e medaille in ontvangst nemen.

Cor in zijn jonge jaren bij de vierdaagse.

Advertenties uit de krant