Nick van Hoorn in 2018. Op de achtergrond een portret van zijn in 2017 overleden partner Vera.
Nick van Hoorn in 2018. Op de achtergrond een portret van zijn in 2017 overleden partner Vera. Foto:

Nick van Hoorn (82) overleden

BARENDRECHT - Op dinsdag 29 december is Nick van Hoorn overleden. Hij is 82 jaar geworden. De uitvaart zal in besloten kring plaatsvinden.

Vele generaties Barendrechters hebben de sportschoolhouder gekend. Duizenden kinderen en volwassenen volgden in de sportschool aan de Paddeweg judoles of conditietraining. Sport was dan ook zijn leven. Tot op hoge leeftijd gaf hij les, onder meer conditietrainingen aan dames en heren.

Vele Barendrechters kennen de montere blik die Nick altijd had. Maar daarachter ging ook verdriet schuil. In november 2017 overleed zijn partner Vera aan de gevolgen van een ernstige ziekte. ,,We waren 24 jaar samen, ze was net zestig geworden, en ik had me een andere oude dag voorgesteld’’, vertelde hij in 2018 aan De Schakel.

De sportschoolhouder werd op 15 maart 1938 geboren in Den Haag en woonde in Carnisselande. Zijn vader was ook erg sportief. Hij deed mee aan twee Olympische Spelen op het onderdeel schermen, in 1928 en 1936. Ook was hij Nederlands Kampioen Schermen.

Judo

Van Hoorn begon zijn carrière met een opleiding aan het CIOS vanaf 1957. Daar specialiseerde hij zich in judo. In 1963 begon hij als sportschoolhouder. Hij had toen nog geen eigen accommodatie, maar huurde lokalen in Rotterdam. Later heeft hij ook in Ridderkerk en Overschie gewerkt.

In 1965 begon Van Hoorn aan de Oranjestraat in Barendrecht. In 1973 verhuisde de sportschool naar het pand aan de Paddeweg. Hij was ook nationaal judoscheidsrechter en zette zich in voor de Wereldwinkel.

Nick van Hoorn heeft zijn leerlingen zien veranderen, zei hij in 2018 in een interview met De Schakel. ,,Sport is te vrijblijvend geworden. Waar zijn de concentratie en het doorzettingsvermogen gebleven? Kinderen spelen ook veel minder buiten, vastgekleefd aan hun mobieltjes waarschijnlijk. En ouders geven ook niet altijd het goede voorbeeld. Van de zeg veertien kinderen die hier komen sporten, worden er soms wel dertien met de auto gebracht. Helemaal uit Buitenoord...”

Marathon

Van Hoorn was geen tegenstander van fitness met al die apparaten, maar was altijd meer overtuigd van het rendement van de conditietraining die hij gaf.

In de jaren tachtig overwon Nick een ernstige ziekte. De artsen hadden hem al min of meer opgegeven.
In plaats daarvan deed Van Hoorn de tien opeenvolgende jaren mee aan de marathon in Rotterdam, voor allerlei goede doelen.