Burgemeester Jan van Belzen. (foto: Ingmar Timmer)
Burgemeester Jan van Belzen. (foto: Ingmar Timmer) Foto: Ingmar Timmer FOTOGRAFIE

Van Belzen op 1 oktober met pensioen

BARENDRECHT - Burgemeester Jan van Belzen wordt in augustus 67 jaar. Hij gaat daarom op 1 oktober met pensioen. Dat maakte hij dinsdag bekend.

Met het pensioen van de burgemeester komt een einde aan een tijdperk. Van Belzen begon in 2005 en is, 16 jaar later, de langstzittende burgemeester van de regio. Hij volgde destijds Thieu van de Wouw op, die ook met pensioen ging.

De burgemeester besloot al in 2019 om op zijn 67e te stoppen en daarmee zijn laatste termijn, die loopt tot 30 juni 2023, niet af te maken. Dat vertelt hij in een interview, op pagina 3 van deze krant.

In een eerste reactie roemt de VVD de burgemeester. "16 jaar lange trouwe dienst als betrokken, bevlogen, toegewijde en goede burgemeester. Dankbaar en trots! We gaan hem missen."

Wat nu?

Nu bekend is wanneer burgemeester Jan van Belzen vertrekt, start het zoeken naar een nieuwe burgemeester. De gemeenteraad moet nu een profielschets maken met de eigenschappen waaraan een nieuwe burgemeester moet voldoen. Er wordt een vertrouwenscommissie samengesteld met leden uit alle fracties in de gemeenteraad.

Kandidaten solliciteren bij Jaap Smit, de Commissaris van de Koning. Hij overlegt met de vertrouwenscommissie welke kandidaten worden uitgenodigd voor een gesprek. Over de gesprekken die de vertrouwenscommissie voert met de sollicitanten komt (als iedereen zich aan de afspraken houdt) niets naar buiten. Gewoonlijk wordt voor de sollicitatiegesprekken ergens in een andere gemeente een zaaltje gehuurd.
De vertrouwenscommissie legt haar voorkeur voor aan de gemeenteraad. Dat gebeurt achter gesloten deuren. Na afloop wordt bekend wie wordt voorgedragen als nieuwe burgemeester van Barendrecht.

Eventueel kan er nog een referendum worden gehouden. In maart 2020 is in Het Kruispunt een discussieavond geweest over de selectie van de nieuwe burgemeester. Daaraan werd deelgenomen door EVB en D66. D66 was toen voorstander van een referendum. EVB wilde de traditionele geheime procedure volgen en dan misschien het volk raadplegen over de drie beste kandidaten. Van de overige partijen is nog geen standpunt bekend.
De benoeming van de nieuwe burgemeester gebeurt door de Koning, de installatie door de Commissaris van de Koning.

Paina 3: een gesprek met burgemeester Jan van Belzen.