Het Havenhoofd, bovenop een parkeergarage.
Het Havenhoofd, bovenop een parkeergarage. Foto:

Wat doen we met het Havenhoofd?

BARENDRECHT – In De Schakel van donderdag 14 januari werd gevraagd om ideeën voor het Havenhoofd. Het plein mag niet te zwaar belast worden, omdat er een parkeergarage onder ligt. Er wordt momenteel onderzocht hoe zwaar de belasting mag zijn. Voorlopig is de weekmarkt naar de uiterste rand van het plein verplaatst.

Schaatsbaan

Jethro van den Heuvel stuurde direct na het verschijnen van de krant een idee in. “Wat misschien een leuk idee is om het plein om te toveren tot een écht winters tafereel namelijk een schaatsbaan. Hoe dit technisch verwezenlijkt kan worden en wat het gewicht zal zijn als het druk bezocht zou worden is natuurlijk na te vragen bij gemeenten die hier reeds ervaring mee hebben het is namelijk al een beproefd fenomeen.”

Smikkeltour

“Ik heb wel een paar leuke ideeën”, reageert Margo Boers. “Een smikkeltour genaamd LikkeBarend (Barend verwijzend naar Barendrecht). Een culinaire tour langs diverse restaurants in de buurt van het plein met wandel en fietsroute. Ook leuk voor andere pleinen dan het Havenhoofd.”

Rolerdisco

Haar tweede idee is om regelmatig een rollerdisco op het plein te houden. “Eventueel met verhuur van rolschaatsen. Kook en zopie van of bij omliggende restaurants.”

Fototentoonstelling

Het derde idee van Margo Boers: “Een fototentoonstelling op het plein uitgestald op borden die rondom op het plein staan. Waar mensen langs kunnen lopen en op hun gemak alles kunnen bekijken. Foto's en ideeën zouden gestuurd kunnen worden naar de Schakel. Zo zou het een echt Barendrechtse tentoonstelling voor en door Barendrechters worden, maar zeker ook leuk voor mensen van buiten Barendrecht. Foto's uit de omliggende natuur, gebouwen etc. “

Speelveld

Aad Stolk wijst op de slechte constructie van het plein. “Dus de constructie aanpakken. Zo niet maak er dan een speelveld van met trimtoestellen. Want wat moet je anders met zo'n zwakke ondergrond.” Maar Stolk is niet optimistisch. “Ik hoop niet dat de Gemeente of bestuurders zich met het Havenhoofd plein gaan bezighouden want dan krijgen wij hetzelfde als het Gemeentehuisplein.”

Bedriegertjes

Anita van Ewijk: ”Maak er een speeltuin van met leuke (liefst felgekleurde) speeltoestellen en een rij 'waterbedriegertjes' (zoals in de Koopgoot). Terwijl ouders winkelen of een terrasje pakken kunnen de kinderen spelen, of als ze na het eten te lang stil moeten zitten. Levendigheid verzekerd, maar ik denk ook aantrekkingskracht. Je ziet het bij veel horecazaken bijvoorbeeld op de Veluwe, terras met ernaast een speeltuin. Dichter bij huis, de Theetuin 'op' Rijsoord. De markt kan er omheen, zoals nu al noodgedwongen gebeurt.”

De markt aan de rand van het Havenhoofd.