Frits den Hoedt (hier in 2016) was ook postzegelverzamelaar.
Frits den Hoedt (hier in 2016) was ook postzegelverzamelaar. Foto:

Vanavond in Sportcafé

BARENDRECHT - Vanavond (donderdag 28 januari ) tussen 19 en 20 uur ontvangt Jos Vis in het programma Sportcafé op Exxact Barendrecht Peter Kranendonk. Peter is voorzitter van TV Smitshoek.
De tennisvereniging uit Smitshoek heeft uiteraard ook met Corona te maken. Geen ledenvergadering, alleen enkelspel is toegestaan en geen competities. Peter komt vertellen hoe zij dat oplossen en ervaren. Uiteraard wordt er gesproken over het post-corona tijdperk. Verder ook nog Lisa van den Adel met een kort (telefonisch) verslag over de topper tegen Dozy BV Den Helder, die 23 januari in Barendrecht werd gespeeld.
Op 4 februari is Peter Spek, trainer van KV Vitesse te gast.


In memoriam
Frits den Hoedt

door Wim van der Hoek

Op 21 januari overleed Frits den Hoedt op 79 jarige leeftijd aan de gevolgen van corona.

Frits is geboren in Vlaardingen op 5 april 1941. Hij is in 1964 getrouwd met Janny en na 5 jaar zijn zij in Barendrecht komen wonen. Op het Doormanplein heeft hij samen met Janny een textielwinkel gerund, maar door een hernia van Janny moesten zij besluiten om met de winkel te stoppen. Zij hebben toen aan de Botter gewoond en daarna in Portland.

Maar waarschijnlijk het meest bekend is Frits in Barendrecht geworden als voorzitter van basketbal vereniging CBV Binnenland. Die functie heeft hij vervuld van 1972 tot 1998 en van 2008 tot 2011. In totaal dus maar liefst 29 jaar. In die tijd groeide de vereniging van 45 leden naar nu meer dan 450 leden. CBV Binnenland behoort nu tot de grootste basketbal verenigingen van Nederland.

Naast zijn taken als voorzitter deed Frits tal van andere activiteiten voor de vereniging. Hij stond bijvoorbeeld aan de basis van de mini’s bij Binnenland. De mini’s werden kampioen van Nederland. Voor de jeugd organiseerde hij tal van buitenlandse toernooien. Jeugdleden die aan die toernooien deelnamen, spreken daar nu - 30 à 40 jaar later - nog over. Ook het inzamelen van oud papier organiseerde hij. De grote garage van hun huis aan het Doormanplein, waarin, nu café Den Pimpelaer is gevestigd puilde soms uit van het papier. Ook werd onder zijn leiding tal van stroopwafel acties gehouden. Toen sportzaal Vitaal te klein werd voor de vereniging werd onder leiding van Frits op een ludieke manier aandacht voor dat probleem gevraagd. Met een tractor werd een praalwagen door het dorp gereden. Op de praalwagen werd het behuizingsprobleem treffend in beeld gebracht met de tekst “Geef ons de ruimte”. Vier jaar later werd De Driesprong geopend.
Zelf heeft Frits ook basketbal gespeeld tot een blessure daar een einde aan maakte. Hij heeft tal van jeugdteams getraind en gecoacht. Zijn zoons Leo, Chris en Ron werden al op jonge leeftijd basketballers. Hetzelfde geldt voor zijn kleinkinderen Rik, Bas en Kim. Leo en Ron hebben beiden een Binnenland partner.

Frits hield van organiseren, zoals bij het pre Olympisch toernooi in Rotterdam in 1988, hij was betrokken bij het WK rolstoelbasketbal in 2006. Ook haalde hij meerdere basketbal interlands naar De Driesprong. Behalve van organiseren hield Frits van mensen. Een echt mensen mens.

Voor zijn grote verdiensten voor CBV Binnenland werd Frits tot ere-lid benoemd. Ook werd hij benoemd als lid in de orde van Oranje Nassau niet alleen voor zijn inzet bij CBV Binnenland, maar ook voor zijn andere sociale activiteiten. In 2004 werd Frits Lid van Verdienste van Rayon West van de NBB.

Leden en oud-leden van CBV Binnenland, maar ook veel andere Barendrechters, zullen Frits gaan missen. Maar hij blijft in herinnering als Mister Binnenland.