Jamy Etman: ‘Onderzoek maakt verschil’.
Jamy Etman: ‘Onderzoek maakt verschil’. Foto:

Jamy Etman collecteert voor de Hersenstichting

BARENDRECHT – Van 1 tot en met 6 februari wordt ook in Barendrecht de (online) collecte van de Hersenstichting gehouden. Jamy Etman is één van de collectanten. Ze zet het werk voort van haar vader.

Haar vader John is een jaar geleden overleden aan de gevolgen van een hersentumor. Jamy heeft toen tijdens de collecte ruim 700 euro opgehaald. Ze deed dat aan de deur, tijdens de uitvaart, via vrienden en kennissen. Dit jaar gaat ze naast collecteren ook de collecte organiseren in Barendrecht. John collecteerde de afgelopen jaren ook al in Barendrecht.

“Mijn vader is op 16 januari 2020 overleden aan de gevolgen van een hersentumor. Deze hersenaandoening heeft bijna 13 jaar lang invloed gehad op ons gezin”, vertelt Jamy.

"In het begin van het proces was ik mij heel erg bewust van het feit dat mijn vader niet oud zou worden. Maar naar mate de tijd vorderde en mijn vader ook stabiele periodes kende, doordat hij geen klachten had en gewoon enige tijd heeft kunnen werken, raakte de ziekt enigszins op de achtergrond.”

“In die periode is mijn vader getrouwd met mijn moeder, heeft hij bijzondere reizen gemaakt en heeft hij mij en mijn broer zien opgroeien tot twee volwassen personen. Iets wat wij nooit hadden durven dromen.”

Behandeling

Jamy merkte de afgelopen jaren dat de behandeling van de ziekte steeds beter wordt. “In het begin werd ons verteld dat mijn vader enkel nog één operatie en één keer bestraald kon worden. Door veel onderzoek en verdere ontwikkelingen in de jaren zijn de behandelingen specifieker geworden waardoor het mogelijk werd om mijn vader nogmaals te opereren, te bestralen en tot slot nog een chemokuur te starten. Te genezen was het niet, maar daardoor was mijn vader wel langer in ons midden. Veel langer dan we hadden gedacht.”

“Mijn vader had een ontzettende wilskracht. Hij is elke behandeling aangegaan en heeft nooit opgegeven. Dit om maar zo lang mogelijk bij zijn gezin te kunnen blijven, want zijn gezin stond op nummer 1.”

Jamy heeft haar vader verteld dat ze zijn werk voor de collecte van de Hersenstichting wil voortzetten. “Vlak voor zijn overlijden heb ik hem verteld dat ik voor hem verder ga en alle andere mensen die lijden aan een hersenziekte. Onderzoek maakt verschil, misschien iets kleins. Misschien wel groot. Maar elke donatie is ontzettend welkom.”

Collectebus

De collecteweek van de Hersenstichting vindt online plaats van 1 tot en met 6 februari. Iedereen kan nu met twee klikken een online collectant worden en vertellen voor wie ze collecteren.
Veel mensen collecteren voor familie, vrienden en/of collega’s met een hersenaandoening. Al meer dan 1600 mensen hebben een online collectebus geopend en hun verhaal gedeeld. Op deze manier hoopt Hersenstichting, ondanks minder collectanten, toch veel mensen te bereiken. Met de opbrengst van de online collecteweek kan Hersenstichting investeren in onderzoek, voorlichting en betere patiëntenzorg.

Een online collectebus is aan te maken via de website:
hersenstichting.digicollect.nl