Kinderburgemeester Iglaas en VVD-raadslid Jacinta Floor.
Kinderburgemeester Iglaas en VVD-raadslid Jacinta Floor. Foto:

Kerstbomengeld wordt toch ingezet

BARENDRECHT - Het geld voor de jaarlijkse kerstbomenactie komt beschikbaar voor een andere kinderactiviteit. Dat werd dinsdag duidelijk in de vergadering van de gemeenteraad.

Door de Corona-maatregelen kon dit jaar ook de jaarlijkse inzamelingsactie met de kerstbomen niet doorgaan. Dinsdag heeft Jacinta Floor namens de VVD fractie- tijdens de raadsvergadering geopperd een alternatief te zoeken voor de kinderen die ieder jaar een paar middagen hard werken om de kerstbomen op te halen. Voor deze actie wordt jaarlijks budget vrijgemaakt.
Wethouder Schaap gaf aan bereid te zijn een vergelijkbaar bedrag beschikbaar te willen stellen. Volgens Schaap gaat het om 2500 euro .
Burgemeester Jan van Belzen gaf kinderburgemeester Iglaas Adnaan het woord. Zij wil graag dat kinderen hun idee mailen naar de kinderburgemeester:
Kinderburgemeester@
barendrecht.nl.. De kinderen worden dan uitgenodigd voor een bijeenkomst. "Daar gaan we praten hoe we het idee uitvoeren", aldus Iglaas.
Volgens de kinderburgemeester wordt er gezocht naar ideeën die kinderen in hun eigen buurt kunnen uitvoeren. "Anders komen er te veel kinderen bij elkaar. En dat kan niet volgens de coronaregels."

't Vlak autovrij
't Vlak verandert van een parkeerplaats in een autovrij ‘verblijfsplein'. Dat besliste de gemeenteraad dinsdag. Wethouder Nico Bults wil nu winkeliers en bewoners betrekken bij de uitwerking van het plan.
De gemeenteraad kon kiezen uit verschillende opties. Daaronder een variant, waarbij de toegangsweg naar de Middenbaan voor de winkels langs blijft lopen. Dan blijven er ook enkele parkeerplaatsen op het plein.
EVB en GroenLinks maakten zich sterk voor een volledig autovrij plein. Dan wordt het voormalige Remax-pand aan de Binnenlandse Baan gesloopt. Daar komt een nieuwe toegangsweg voor het verkeer. Bewoners en winkeliers hebben de afgelopen tijd bezwaar gemaakt tegen deze variant.
Johan Lengkeek (CDA) verzette zich tegen het totaal autovrij maken van het plein. "EVB walst over de omwonenden en de winkeliers van 't Vlak heen”, stelt bij. Hij sprak van ‘een onlogisch en veel te duur plan'.
Matthijs van der Welle (VVD) ziet op zich niets in de volledig autovrije variant. Maar hij vroeg de wethouder snel te starten bij de pizzeria en de ijswinkel. "Want dat 't Vlak een facelift moet, daar zijn we het wel over eens.”
Het voorstel om 't Vlak autovrij te maken kreeg de steun van GroenLinks, EVB, D66 en Winnie Hofland.