Afbeelding
Foto:

Sociologische verklaringen

Na een week vol vernielingen, chaos en algemene verontwaardiging kondigde premier Mark Rutte aan dat we vooral niet moeten zoeken naar sociologische verklaringen voor de avondklokrellen. Deze factoren zouden namelijk als excuus kunnen worden gezien voor de rellen, terwijl het in werkelijkheid natuurlijk gewoon crimineel geweld was. Toch lijkt dit een beetje op een laffe opmerking. Een onderzoek naar de sociologische factoren legt namelijk meer dan tien jaar aan falend liberaal beleid bloot. Vlak voor de verkiezingen is dat natuurlijk geen goed nieuws voor de man die op weg is om de langstzittende premier van ons land te worden.

Het is duidelijk dat de avondklok de druppel was die de emmer liet overlopen, maar de coronamaatregelen waren zeker niet het enige wat deze boosheid veroorzaakte. Op dat vlak had Rutte het wel bij het rechte eind: deze rellen hadden niks meer met een protest tegen de coronamaatregelen te maken. Het was een uiting van ontevredenheid over de hele maatschappij. Over groeiende kansenongelijkheid en het uithollen van de middenklasse ten gevolge van VVD-beleid.

Dat begon natuurlijk allemaal met uitkleedden van de publieke sector. Op jeugdzorg is het afgelopen decennium verschrikkelijk veel bezuinigd, waardoor nodige zorg niet meer geleverd kan worden. Het was dan ook niet verassend dat het vooral jongeren waren die meededen met de rellen. Ze krijgen niet de zorg die ze nodig hebben. Daarnaast neemt het aanhoudende huizentekort en baanonzekerheid alle vooruitzichten voor jongeren weg. Je succes in de maatschappij hangt daarnaast ook steeds vaker af van je opleidingsniveau. Dit is de eerste generatie na de Tweede Wereldoorlog die het waarschijnlijk minder goed zal hebben dan hun ouders. De coronacrisis draagt hier natuurlijk aan bij.

Het is daarom niet verrassend dat Rutte niet graag naar de sociologische factoren wil kijken. Hij durft zijn eigen fouten niet onder ogen te komen. Het was natuurlijk al geen geheim dat de premier van de dividendbelasting meer aandacht voor het grootkapitaal heeft dan voor de gewone burger. Het wordt nu echter wel tijd dat we zijn gebreken onder ogen komen. Na tien jaar Rutte in het torentje is het tijd voor een eerlijker Nederland onder nieuw leiderschap. Op 17 maart kunnen we de keuze maken.


Crowdfunding VV Heerjansdam

HEERJANSDAM - Leden en supporters van VV Heerjansdam hebben een succesvolle crowdfunding-actie gehouden.
Er werd maar liefst 2.552 euro overgemaakt door 38 donateurs. "Het mooie hieraan is dat deze actie geheel vanuit de eigen vereniging werd georganiseerd, waarbij alle gelden volledig aan de clubkas toekomen”, meldt de vereniging. Het eerste elftal zamelde 725 euro in, de hoogste donatie.