Ard Kramer bij de oprichting van CultuurLocaal in 2016.
Ard Kramer bij de oprichting van CultuurLocaal in 2016. Foto:

Ard Kramer stopt bij CultuurLocaal

BARENDRECHT – Ard Kramer stopt als voorzitter van Stichting CultuurLocaal. Hij rondt nog wel de gesprekken af rond de huisvesting van de stichting.

CultuurLocaal werd vijf jaar geleden opgericht als één van de opvolgers van ToBe. Die regionale instelling was in de financiële problemen gekomen.

De stichting CultuurLocaal verzorgt muzieklessen voor kinderen en volwassenen. Ard Kramer was vanaf de oprichting voorzitter. Hij kijkt terug op een mooie start van de stichting. “CultuurLocaal is mooi geland in Barendrecht. Je kunt niet meer om ons heen.”

Volleybal

De 53-jarige Kramer is naast zijn werk als consultant een bekende naam in de volleybalwereld. Hij werd vorig jaar gevraagd om voorzitter te worden van de succesvolle volleybalvereniging VCN in Capelle aan den IJssel. “Dat is een kans die ik niet wilde missen, maar dan moet je wel keuzes maken.” Die keus is nu gemaakt.

Ard Kramer blijft nog enige tijd voorzitter van CultuurLocaal, omdat er gesprekken worden gevoerd over de huisvesting van de stichting. “Daar zit ik tot over mijn oren is”, zegt hij.

Verhuizing

Vorig jaar dreigde een verhuizing van CultuurLocaal van gebouw de Baerne naar het vroegere schoolpand van Edudelta aan de Dierensteinweg. Afgelopen week besprak de gemeenteraad het plan om dat pand toch voor het onderwijs te behouden. De definitieve beslissing over het gebouw valt waarschijnlijk later deze maand.

Er loopt nu een onderzoek naar de huisvesting van CultuurLocaal, Kunst Creatief Barendrecht (KCB) en Harmonievereniging Barendrecht. Een onderzoek moet uitwijzen of de harmonie kan verhuizen van het Trefpunt naar de Baerne. De gemeente wil het Trefpunt graag slopen.
Er wordt nu bekeken of er in de Baerne voldoende ruimte is voor de harmonie en of er aanpassingen aan het gebouw nodig zijn voor het geluid.

Duidelijk

Als de harmonie naar de Baerne gaat, is daar geen plaats meer voor KCB. Die stichting zou dan kunnen verhuizen naar het Trefpunt. Ruimte voor KCB is eventueel te combineren met de nieuwbouw van woningen op de plaats van het huidige Trefpunt. KCB maakt geen geluid, constateert Ard Kramer. Hij verwacht dat de komende maanden duidelijk wordt hoe de huisvesting van de culturele instellingen wordt geregeld.

Als voorzitter van CultuurLocaal wordt Ard Kramer opgevolgd door Dirk-Jan Versendaal. Die is nu al lid van het bestuur.