Patrick Breek en Arjan Morêe: ‘Tijd om knopen door te hakken’.
Patrick Breek en Arjan Morêe: ‘Tijd om knopen door te hakken’. Foto:

Bewoners: 'We lopen tegen een politieke muur op'

BARENDRECHT – Het aantrekkelijker maken van de Oude Dorpskern lijkt stil te liggen. De twee bewonersverenigingen in het gebied verbazen zich erover dat er door de gemeente nauwelijks actie meer wordt ondernomen. “We lopen tegen een politieke muur op”, is hun indruk.

In de Oude Dorpskern, het historische centrum aan de voet van de Watertoren, wordt al jaren gesproken over de verkeerssituatie en circulatie, het gebrek aan parkeerplaatsen en de toekomst van het Doormanplein.

Terrassen

Vorig jaar kwam er mede door de twee bewonersverenigingen weer beweging in de zaak. De Dorpsstraat werd eenrichtingverkeer, de situatie rond het Eilandje van Goud veranderde en de horeca mocht terrassen plaatsen op het Doormanplein. Allemaal voorlopig, want het ging om een proef.

Om het goed aan te pakken werd een projectteam opgezet met de gemeente. Ook de verenigingen maken daar deel van uit.
De twee bewonersverenigingen in het centrum waren blij dat de zaak in beweging kwam. Dat vertellen Patrick Breek (Bewonersvereniging Oude Dorpskern Barendrecht) en Arjan Morêe (Vereniging Dorpskern Oud-Barendrecht).

Crisisorganisatie

Vanuit de bewoners waren er veel positieve reacties op het plaatsen van de terrassen om de ondernemers van de horeca te steunen. “Maar de weg er naartoe was ronduit dramatisch”, zeggen Breek en Morêe. Ze ondervonden dat de coronamaatregelen goed overleg vrijwel onmogelijk maakte. “De crisisorganisatie van de BAR-gemeenten doorkruiste de afspraken die lokaal met het projectteam gemaakt waren”, zegt Arjan Morêe.

Nadat de verkeersmaatregelen waren genomen, zijn er metingen gedaan en hebben bewoners en ondernemers hun mening kunnen geven in een enquête. Er zijn onder meer wensen voor duidelijkere borden en een zebrapad. Ook moet het eenrichtingverkeer door inzet van politie en eventueel camera’s beter gehandhaafd worden, want er zijn mensen die zich er niets van aantrekken.

“Sinds oktober zijn we erover aan het praten, maar er gebeurt zo goed als niets”, zegt Patrick Breek.

Enquête

“Er is een enquête geweest en er is gepraat. Nu moet de gemeente daar iets mee doen. En daar stokt het nu. Dat is jammer”, zegt Morêe. “Er is nu in de buurt weer een anti-stemming aan het ontstaan door het niet adequaat of erg traag reageren op de input die gegeven wordt. Ook is het jammer dat mensen gaan denken dat onze verenigingen met de gemeente altijd op één lijn zitten. Wij willen dan ook benadrukken dat wij proberen juist op te komen voor de belangen van de bewoners en de ondernemers.”

De verenigingen hebben elke twee weken overleg met vertegenwoordigers van de gemeente. Daaraan nemen wethouders steeds minder vaak deel. Resultaat wordt er al maanden niet geboekt.

Haast

Het wordt nu tijd om knopen door te hakken, vinden Breek en Morêe. “Over een jaar zijn er weer verkiezingen. Daarna kunnen we weer opnieuw beginnen. Dat zou in de buurt veel kwaad bloed zetten. Dat is niet nodig, want alle informatie hebben we. We hebben samen met de ambtenaren er heel veel tijd en energie in gestoken maar het is nu aan de bestuurders om door te pakken.”
Daar is haast bij. “In april zouden de terrassen weer open moeten gaan. Dan moet alles klaar zijn.”