Natuurgoed maakt buren ongerust

BARENDRECHT – Het plan om aan de Noldijk het Natuurgoed Ziedewij te ontwikkelen heeft dinsdag vertraging opgelopen. Bij de raadscommissie Ruimte bleek dat een aantal omwonenden onvoldoende is geïnformeerd over het plan.

Al sinds 2014 werkt hovenier Paul Casteleijn aan de Noldijk aan een plan voor de polder Ziedewij. Het ‘natuurgoed’ zou onder meer een voedselbos, recreatieverblijven (‘eco-lodges’) en een winkel voor land- en streekproducten moeten omvatten. Het plan wordt financieel mogelijk door de bouw van zes polderwoningen en twee dijkwoningen.

Met het plan is al rekening gehouden toen in 2015 het bestemmingsplan Zuidrand werd vastgesteld. De gemeente is bereid om een fietspad aan te leggen. Daarvoor is grond nodig van de provincie. Die is bereid om grond te verkopen, mits dat voor 1 april geregeld wordt. Hoewel er al jaren aan het plan wordt gewerkt, is er dus plotseling haast bij. Daarom werd het plan dinsdag 2 februari besproken door de raadscommissie Ruimte.

In de stukken die de commissie had gekregen stond dat Paul Casteleijn samenwerkt met ‘grondeigenaren'. Blijkbaar zijn dat niet alle eigenaren rond zijn terrein, want er waren twee kritische insprekers. De heren Wisse en De Blok wonen aan het Boezempad en zeiden onvoldoende ingelicht te zijn over de plannen. "Wij zijn zeker niet tegen het natuurgoed. Maar we hadden bij het plan betrokken moeten worden”, zei Wisse. Hij spreekt ook namens een derde bewoner van het gebied.

Lees verder op pagina 5.