Gerhard Hormann: 'We kunnen niet op dezelfde voet verder. Er gaat veel veranderen'.
Gerhard Hormann: 'We kunnen niet op dezelfde voet verder. Er gaat veel veranderen'. Foto:

‘Corona geeft ons lesje in nederigheid’

REGIO - De Rijsoordse auteur Gerhard Hormann was afgelopen jaar niet van plan een boek te schrijven. Na negen jaar zijn ervaringen en overdenkingen te hebben opgetekend over vervroegd aflossen, soberder leven en hervonden vrijheden (goed voor acht boeken) was hij er wel klaar mee. En toen kwam corona.

“Op 1 maart 2020 was ik officieel hypotheekvrij. Dat hebben we nog gevierd met een etentje. Het zou een jaar worden met vooral leuke dingen doen. Ik gooide het over een andere boeg tijdens de crisis van 2008 en uitgerekend op het moment dat ik over de eindstreep ben begon de volgende crisis”, vertelt de schrijver.

Hormann voelde de drang om ook dit jaar vast te leggen. In negen maanden schreef hij “Coronaproof! - Tien praktische stappen om de crisis door te komen”. Volgens de schrijver geen survivalgids om de pandemie te overleven, maar vooral een handreiking om ons leven anders in te vullen. “We kunnen niet op dezelfde voet verder. Er gaat veel veranderen” is de stellige overtuiging van de Ridderkerker.

Soberder leven

De auteur ziet de coronacrisis als een harde les in nederigheid: “We dachten altijd dat het leven maakbaar was. Voor elk probleem was wel een technische oplossing en voor een appel en een ei konden we de hele wereld rond. Dan komt er een klein virus en al die zekerheden die we hadden vallen ineens weg. Daar zullen we lering uit moeten trekken.”

Terugblikkend was Hormann iedereen al een stapje voor. Door de keus voor een soberder leven waren er voor hem geen verre vakanties meer en werd het vooral genieten in de eigen omgeving. “Ik heb allang geleerd dat je niet alsmaar iets hoeft te kopen. Met een tweedehands fiets kun je ook genieten en de bibliotheek is vol met boeken die je nog niet gelezen hebt. Gedwongen door de omstandigheden hebben nu veel meer mensen geleerd om zich op ander manieren te vermaken. Het lijkt alsof iedereen nu wandelt of fietst” stelt Gerhard.

Volgende crisis

Hij verwacht dat we dit langer zullen blijven doen en vakanties vaker in eigen land zullen vieren: “Natuurlijk hopen velen dat we draad straks gewoon weer kunnen oppakken en de sky weer de limit zal zijn. Maar we moeten voorbereid zijn op de volgende crisis. Dat kan weer een virus zijn of een zeker weer te verwachten economische crisis. De beurshandel heeft niet geleden onder corona en de huizenprijzen zijn het afgelopen jaar flink gestegen. Dat is een bubbel die toch een keer doorgeprikt zal worden.”

Toch is “Coronaproof!” geen boek vol doemdenken. Hormann kan uit eigen ervaring vertellen dat je ook met minder méér kan beleven. Hij beschrijft bijvoorbeeld hoe corona zijn muzieksmaak heeft veranderd. Het lezen van biografieën van popmuzikanten bracht hem op het spoor van de vroege rock ’n roll, blues en oude jazz.
“Ik geniet nu volop van muziek van voor de Tweede Wereldoorlog. Muziek die veel tijdlozer is dan ik dacht. Dan blijkt er ineens veel te ontdekken in een jaar dat we niet meer naar concerten konden.”

Voor Hormann zal het een nieuwe ervaring zijn dat zijn nieuwste boek niet direct in de boekwinkels ligt en er evenmin stapels zullen liggen op de luchthavens, zoals voorheen. Nu bijna alles online moet hoopt de schrijver dat er vooral bij de lokale boekhandels besteld zal worden: “Met bestellen bij de grote online verkopers helpen we de boekwinkel niet.”

"Coronaproof!” door Gerhard Hormann is nu verkrijgbaar bij de boekwinkel. Het boek telt 240 pagina's. De verkoopprijs is 15 euro.