De markante kerktoren is op de bouwplaats zelf gestort.
De markante kerktoren is op de bouwplaats zelf gestort. Foto:

Immanuelkerk viert 25-jarig bestaan met kerkdienst en boekje

door Arco van der Lee

BARENDRECHT – Met een jubileumboekje, een folder voor de wijk en een speciale kerkdienst viert de Immanuelkerk het 25-jarig bestaan. De kerk heeft sinds de opening op 14 december 1995 een centrale plaats in de wijk Nieuweland.

De wijkgemeente van de Immanuelkerk kwam jarenlang samen in de aula van de oude Groen van Prinstererschool, tegenwoordig het Trefpunt.

De wens om een eigen kerkgebouw te bouwen viel samen met de bouw van de wijk Nieuweland. In het jubileumboek legt stedenbouwkundige Maarten Ouwens uit dat de kerk een plaats kreeg bij de entree van de wijk, dichtbij voorzieningen als Aksent en het wijkwinkelcentrum. Het gebouw, ontworpen door Levien de Putter, ligt goed zichtbaar aan het einde van de Harplaan.

Binnen valt de kerkzaal op door een ‘theateropstelling’. De meeste kerkgebouwen hebben een vlakke vloer. De predikant en de gemeente hebben zo goed zicht op elkaar.

Preekstoel

Cees Versendaal is één van de samenstellers van het jubileumboekje. Lopend door de kerkzaal wijst hij op de preekstoel. Versendaal was één van de gemeenteleden die de preekstoel heeft gemaakt. “Het was een hele klus, maar wel leuk om te doen. Ik werkte toen nog, zat in de gemeenteraad en liep hier te klussen. Mijn vrouw heeft me toen niet veel thuis gezien.”

De Immanuelkerk ligt niet alleen centraal in de wijk Nieuweland. De kerk is via de tunnel onder de A29 ook goed bereikbaar voor bezoekers uit Carnisselande.

“We hebben aardig wat leden die in Carnisselande wonen. Ik ben daar zelf een voorbeeld van. Maar de meeste leden wonen in oud-Barendrecht”, vertelt Versendaal.

Groei

De kerk is op de groei gebouwd. Er is een galerij die met stoelen gevuld kan worden. Eventueel kan er ook een stuk worden aangebouwd, aan de kant van de fietsenstalling. Die uitbreiding is nog niet nodig geweest, omdat in 2004 honderd leden zijn vertrokken naar een ander kerkgenootschap.

Cees Versendaal is tegenwoordig diaken in de Immanuelkerk. “We nemen een aparte plaats in binnen de Protestantse Gemeente Barendrecht. We hebben respect voor elkaars verschillende geloofsbeleving. Zelf ben ik vier jaar lid van de algemene kerkenraad geweest, waarvan twee jaar voorzitter. Dat was een goed tijd.”

Het jubileum wordt door de corona-maatregelen anders gevierd dat was voorzien. Een fototentoonstelling gaat niet door. Op 21 februari is er een speciale kerkdienst met aandacht voor het jubileum. Die is natuurlijk alleen te volgen via internet.

Voor de wijk is een folder gemaakt met daarin informatie over de activiteiten die de kerk voor de directe omgeving heeft. Zo zijn er (buiten coronatijd) maaltijden voor eenzame wijkbewoners, waaraan veertig mensen deelnemen. Ook zijn er activiteiten voor de jeugd.

Het boekje ‘Jubileum Immanuelkerk Barendrecht’ telt 58 pagina’s. Het bevat foto’s en verhalen over de bouw van de kerk en de afgelopen 25 jaar. Het is tegen een vrijwillige bijdrage te bestellen bij Cees Versendaal: ceesversendaal@hotmail.com