Cliënten en begeleiders tonen trots de gebreide dekens.
Cliënten en begeleiders tonen trots de gebreide dekens. Foto:

Wie heeft bollen wol voor De Toekomst?

BARENDRECHT - De dagbesteding van Zorggroep De Toekomst heeft een probleem. De cliënten in de oude pastorie van de Dorpskerk zijn tegenwoordig dol op breien. De voorraad wol slinkt nu snel.
"Er is hier een dame die vijftig jaar niet had gebreid. Toen ze eens klaar was met puzzelen, heb ik haar twee breinaalden en wol gegeven. Ze breide er direct op los”, vertelt Els Mans. Samen met collega's begeleidt ze de cliënten.
Naast met elkaar praten, bewegen en het middageten bereiden is breien hier tegenwoordig een geliefde bezigheid. Het wordt dan vaak gecombineerd met het maken van een praatje. "Het is de gezelligheid die mensen missen als ze alleen thuis zitten”, merkt Mans. "Tot verbazing van hun kinderen of partner gaan de mensen thuis ook weer breien.”
"We breien hier niet voor onszelf”, legt Els Mans uit. "De lapjes die worden gebreid worden samengevoegd tot kleurige dekens. Die zijn bedoeld voor Roemenië of een ander goed doel.” Hoeveel bollen wol worden er gebruikt? "Dat is niet te tellen”, zegt Els Mans lachend. "Maar het gaat nu wel erg hard.”
Wie wol over heeft voor De Toekomst kan die elke werkdag tussen 9 en 16 uur brengen in de oude pastorie van de Dorpskerk, Dorpsstraat 146 in Barendrecht.