Antennemasten beleid gemeente Barendrecht

"Je staat ‘s morgens op, opent de gordijnen en ziet op het dak van de aangrenzende flat werklui druk in de weer. Er komt een obstakel, welk uiteindelijk uitmondt in een grote antennemast. Kort daarop tot verbazing een tweede.

Kan dat zomaar zonder betrokkenheid van de omwonenden? Los van het lelijke aanzicht, bestaat er toch ook stralingsgevaar van invloed op onze gezondheid.

De gemeente hierover aangesproken. Wat blijkt:
Het plaatsen van 4G (vierde generatie) antennemasten is vergunningsvrij. Dus de gemeente hoefde daar geen toestemming voor te geven. Providers maken plaatsingsschema’s en bepalen waar de ontvangst van de signalen optimaal is. De keuze van Vodafone viel op de flat aan het Jaagpad. Vervolgens vond overleg plaats tussen provider en het VVE- bestuur van het woongebouw.
In de afgelopen jaren zijn er voor zover wij zijn geïnformeerd al ruim 10.000 masten geplaatst. Met de implementatie van de vijfde generatie (5G) masten zal dat gigantisch toenemen
In belang van hun inwoners zou de gemeente minimaal aan providers kunnen vragen waar zenders geplaatst gaan worden. Samen zouden zij dan de betrokken omwoners kunnen informeren omtrent de keuzelocatie en trachten de onrust over het stralingsrisico weg te nemen.
Daarnaast zou een gemeente in overleg met providers ook eens na kunnen denken waarom de vergoeding aan VVE’s niet beter over beide partijen verdeeld kan worden. De omwonenden betalen immers het gelag door vervuiling van hun horizon met daar bovenop het stralingsgevaar.
Tot slot zou de invoering van een burgerpanel kunnen bijdragen aan meer betrokkenheid van inwoners bij het plaatsen van zendmasten.

Geconcludeerd mag worden dat de gemeente meer moeite kan doen dan alleen maar lijdzaam toe te kijken hoe externe partijen onze horizon vervuilen."

(Een langere versie van deze brief staat op www.deschakelbarendrecht.nl)

Hennie Gouw, Hans Drent, Maarten en Marjan Polderman en mede verontruste bewoners van de Elisabeth Catsvliet,
Barendrecht


Hoe gezond wonen is het in Barendrecht?

"Naast de inmiddels onacceptabele geluidsoverlast door asociaal rijgedrag, neemt de geluidsbelasting door het vrachtverkeer op de Kilweg ook flink toe. Zij nemen liever een kortere route via de rondweg, dan zich over de snelweg te verplaatsen (A15/A29).

Hierdoor heb ik groeiende zorgen over de toename van fijnstof, goed zichtbaar door zwarte roetdeeltjes op bijvoorbeeld de tuintafel en tuinstoelen. Uiteraard zijn deze roetdeeltjes heel slecht voor de gezondheid van de directe omwonenden, veel gezinnen met jonge kinderen.

Vindt het college de economische belangen van de groeiende logistieke sector in Barendrecht zwaarder wegen dan de gezondheid en het welzijn van de bewoners? Ik hoop het niet! Zonder schade voor de logistieke sector kan de gemeente de rondweg (Kilweg/Leedeweg/Boezemweg) alleen toegankelijk maken voor bestemmingsvrachtverkeer en bedrijven verplichten gebruik te maken van de ontsluiting via de A15. Misschien is deze oplossing niet 100 procent waterdicht in verband met de handhaving, toch zal zo’n maatregel een aanzienlijke verlaging van het vrachtverkeer op de rondweg tot gevolg hebben.

Waar een wil is, is altijd een weg! Ik vraag me alleen af of deze wil aanwezig is bij het huidige college?"

Kees van der Waal,
Barendrecht