Sieme Zijm.
Sieme Zijm. Foto:

'Ik wil terug naar tijd toen ik veel scoorde'

BARENDRECHT - Met het aantrekken van Romano van der Stoep (26) heeft Barendrecht de selectie voor komend seizoen rond. De middenvelder verhuist op De Bongerd weer terug naar zijn oorspronkelijke positie, waar hij hoopt te laten zien het scoren niet verleerd te zijn.

Door Jeffrey van der Maten

De schoenen zullen ongetwijfeld reuzegroot zijn om in te stappen, die van de stoppende Peter de Lange. Een van de meest gevaarlijkste spitsen uit de regio zal namelijk volgend seizoen alleen in noodgevallen beschikbaar zijn. Aanwinst Romano van der Stoep lijkt zijn borst nat te kunnen maken.

Want inderdaad, de 26-jarige Van der Stoep wordt naar De Bongerd gehaald als nummer negen. De laatste jaren speelde hij vooral als nummer tien bij Rijnvogels. "Vanwege mijn technische inzicht was ik eigenlijk vrijwel altijd aanvallende middenvelder”, aldus Van der Stoep. "Barendrecht was echter op zoek naar een spits. Het spel wat hun voorhoede speelt, trok mij heel erg aan.”

Hij is ook niet bepaald onervaren in de punt van de aanval. Als jeugdspeler van FC Utrecht gold hij tot de categorie veelbelovend. Jaarlijks schoot hij uit alle hoeken en standen raak. "Ik wil wel weer terug naar die tijden, toen ik veel scoorde. Bij Utrecht deed ik dat, nu hoop ik dat ik dat bij Barendrecht ook voor elkaar krijg.”

Van der Stoep redde het uiteindelijk niet in het profvoetbal, bij Utrecht en later Sparta. "Dat is ook een kwestie van geluk”, blikt hij terug. "Ik kon altijd goed voetballen, maar de mentaliteit ontbrak. Er zijn jongens met wie ik speelde die het wél hebben gehaald, terwijl ze minder talent hadden. Misschien had ik ook na de trainingen meer aan mezelf kunnen werken.”

Vooral in zijn eerste jaren nadat hij het profvoetbal vaarwel zei, had hij er moeite mee. "Het is toch een droom die je uiteen ziet spatten. Maar inmiddels heb ik het hartstikke naar mijn zin”, haast hij zich te zeggen. "Ik geniet van mijn werk als glazenwasser en heb vijf prachtige jaren bij Rijnvogels achter de rug.” Toch koos hij ervoor na dit seizoen te vertrekken uit de hoofdklasse en te kiezen voor de Derde Divisie. ,"Ik voel aan mezelf dat ik een stap omhoog wil maken. Het is goed om naar een andere club te gaan, een nieuwe prikkel te krijgen. Ik ben ervan overtuigd dat ik dit niveau aankan. Het is aan mij om dat te laten zien.”

Er waren meer clubs in de markt voor zijn krabbel. Barendrecht sprak hem het meeste aan. "Die club heeft jarenlang op het hoogste niveau gespeeld, echt een prachtige club”, zegt hij over zijn nieuwe werkgever. "Ik ben tot op het bot gemotiveerd om me hier te laten zien.” Toch was het ook lastig om Rijnvogels te verlaten. "Ik had gehoopt op een normaal afscheid, maar ik vrees dat er dit seizoen niet meer gevoetbald gaat worden. Dat is best pijnlijk, ja.”

Langzaam gaat zijn vizier daarom op volgend seizoen, waarin hij met Barendrecht in de top van de Derde Divisie gaat spelen. "Ik heb nog wat jaartjes te gaan. Of ik na Barendrecht opnieuw een stap omhoog wil maken? Laat ik het eerst hij Barendrecht laten zien. Promotie met Barendrecht zou natuurlijk het allermooiste zijn. Laten we daarvoor gaan.”


VV Rijsoord legt Sieme Zijm vast als trainer

REGIO - Het bestuur van vv Rijsoord is er, in samenwerking met de technische commissie, in geslaagd om voor het komende seizoen Sieme Zijm als trainer aan te trekken. Hij volgt dan Brasco Tuvaljevic op die op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging.