Dominique Nab in actie. (foto: Remco van der Linden)
Dominique Nab in actie. (foto: Remco van der Linden) Foto: R E van der Linden @Rel74

Korfbaldroom komt uit voor Dominique Nab

Door Jeffrey van der Maten

BARENDRECHT - Tot haar grote verrassing kreeg Dominique Nab een plekje in de hoofdmacht van Vitesse. De 21-jarige speelster steeg tot grote hoogten, maar zag de sportwereld vanwege corona een vrije val beleven.

Had het haar een jaar geleden gevraagd en ze had je voor gek verklaard. Zij in het eerste? Het was altijd een droom, maar ervoor in aanmerking komen? Daar moest Nab nog wel een paar jaar op wachten. Dacht ze. Nab kreeg aan het begin van het seizoen de kans van de nieuwe staf en die pakte ze met beide handen aan.
“Het was zeker een verrassing voor me”, blikt ze terug op de eerste weken van het seizoen. “Na vorig seizoen werd echter bekend dat er drie meiden weg zouden gaan in het eerste. Er kwamen plekjes vrij, dan weet je: dit is het moment dat je het moet laten zien.” Van de nieuwe coach Peter Spek hoorde ze wat er beter moest voor een plek bij de beste acht. “Ik moest rustiger gaan schieten. Die eerste weken spookte dat iedere training door mijn hoofd, haha. Doe ik het wel goed? Gelukkig is het heel mooi uitgepakt.”

Met een sterk presterende Nab in de basisploeg walste Vitesse over alle tegenstanders heen. Ook Nab zelf begon steeds beter te draaien. “Toen ik eenmaal zeker was van mijn plek, was de spanning eraf. Het was fijn om weer vrij te kunnen spelen.”
Ze droeg bij aan de heerschappij in de tweede klasse. “We liepen over alle tegenstanders heen. Als team wisten we dat we geweldig stonden te spelen en dat we de wedstrijden ruim gingen winnen.” Ook zelf stak ze in goede vorm. “Ik ben nog nooit zo fit geweest, haha. We zaten in een heerlijke flow.”

De succesformatie werd abrupt tot stilstand gebracht door het coronavirus, die de korfballerij volledig in de houdgreep heeft. "Dat is natuurlijk ongelofelijk rot. We hadden door dat we heel leuk korfbal speelden en het publiek konden vermaken. Dan is het balen dat we dat niet in de zaal hebben kunnen laten zien (de KNKV schrapte de zaalcompetitie, red.). Of er nog gespeeld gaat worden? Ik durf het niet te zeggen, maar ik hoop het natuurlijk wel. Als we het veld mogen afmaken, kunnen we in ieder geval nog kampioen worden.”
Voor nu is het vooral terugblikken. "In het eerste komen is altijd iets wat ik ambieerde. Zeker als je klein bent, is dat het ultieme doel. Het is heel cool als dat uiteindelijk lukt. Een mooie beloning voor de ontwikkeling die ik de laatste jaren heb doorgemaakt, ik heb me gespecificeerd op het vrijspelen van anderen. Ja, dat hoop ik snel weer te kunnen doen.”