Veel kijkers voor ‘Het Zaad van Karbaat’

BARENDRECHT – De eerste aflevering van de documentaire reeks over de Barendrechtse arts Jan Karbaat is maandagavond goed bekeken. Volgens de Stichting Kijk Onzerzoek waren er 865.000 kijkers.

De serie ‘Het Zaad van Karbaat’ vertelt het verhaal van de arts die in meer dan 65 gevallen zijn patiënten insemineerde met zijn eigen sperma.

Maandag was de eerste aflevering ‘een overwacht succes’, zoals Gids.tv het uitdrukt. Met 865.000 kijkers stond de documentaire op de tiende plaats van de Nederlandse tv-programma’s. Boven EditieNL en Goede Tijdens Slechte Tijden. Winnaar was maandag Chateau Meiland met 1,6 miljoen kijkers.

Het nieuws dat wijlen vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat zijn eigen zaad gebruikte om meer dan 65 van zijn patiënten te insemineren, schokte de wereld. Het Zaad van Karbaat vertelt hoe dat kon gebeuren en hoe het nieuws de moeders, nazaten, en betrokkenen raakt; het emotionele trauma van het leren leven met een veranderde genetische afkomst. Middels Karbaats verhaal, onderzoekt de serie de morele vraagstukken omtrent anoniem donorschap.
De driedelige vervolgserie is als enige Nederlandse productie dit jaar en eerste Nederlandse serie ooit geselecteerd voor het prestigieuze Sundance Film Festival.
Documentairemaakster Miriam Guttmann maakte eerder een afstudeerfilm over de zaak Karbaat. Die won in 2018 verschillende prijzen.

De volgende twee afleveringen van Het Zaad van Karbaat zijn op maandag 8 en 15 maart om 20.30 uur te zien bij de VPRO op NPO 2.