Scholen naar pand aan Dierensteinweg

BARENDRECHT – Het schoolpand aan de Dierensteinweg 2 blijft bestemd voor het onderwijs. De gemeenteraad stemde dinsdag in met het plan om hier het Groen Onderwijs en twee scholen voor speciaal onderwijs te huisvesten. Als gevolg hiervan kunnen ook de nieuwbouwplannen van de basisscholen De Ark en De Tweemaster doorgaan. In totaal kost het plan 25 miljoen euro.

Lennart van der Linden (EVB) stelde voor om het definitieve besluit over dit omvangrijke plan pas te nemen bij de Voorjaarsnota. Ook wilde hij het plan door een externe partij laten doorrekenen en laten onderzoeken of nieuwbouw niet gunstiger uitvalt. Vooral de 10 miljoen euro nu wordt besteedt een aan nieuwe huisvesting voor twee bijzondere scholen voor speciaal onderwijs vindt Van der Linden ‘wel veel geld’.

Volgens wethouder Peter Luijendijk (CDA) zou nieuwbouw veel duurder uitvallen. Het plan is al extern doorgerekend. Bovendien is er haast bij. “Als we vanavond een besluit nemen, dan kunnen we morgen aan de slag”, hield de wethouder de raad voor. Daarmee overtuigde hij, op EVB na, de partijen in de raad. Het voorstel werd dan ook met 15 – 14 aangenomen.

Het was de tweede achtereenvolgende maal dat het voorstel op de agenda van de gemeenteraad stond. Vorige maand werd de behandeling onderbroken, omdat er onduidelijkheid was over de financiën. Nadat de fracties achter gesloten deuren zijn bijgepraat, kon dinsdag de behandeling worden voortgezet. Een aantal cijfers wordt niet in het openbaar genoemd, omdat de gemeente nog moet onderhandelen met bedrijven.

Nu de gemeenteraad akkoord is met het voorstel, kunnen ook instellingen die het speciaal onderwijs ondersteunen, ruimte huren aan de Dierensteinweg. Het gaat om Distinto, De Zorgnijverij en Fysiocura.
Het huidige pand van SBO De Wijngaard wordt waarschijnlijk verdeeld tussen de Schaepmanschool en een medisch centrum.
Door de verhuizing van De Wijngaard en De Rank naar de Dierensteinweg verdwijnt overlast door taxibusjes uit het dorp. Veel leerlingen van deze scholen voor bijzonder onderwijs komen per busje uit andere gemeenten.