Voorbereiding windturbines Vaanplein

BARENDRECHT – Echt Voor Barendrecht heeft dinsdag tevergeefs geprobeerd om de plaatsing van windturbines bij het Vaanplein anders te laten verlopen.
De raadsleden Kevin van Bommel en Lennart van der Linden kwamen kort voor de raadsvergadering (tot ergernis van de andere partijen) met het motie om de gemeente een passieve houding aan te laten nemen. Als partijen uit de markt met een verzoek komen, dan kan de gemeente beoordelen of dat aan de Barendrechtse eisen voldoet. Daarvoor heeft de gemeenteraad het toetsingskader vastgelegd. “Wij leggen de bal bij de initiatiefnemers en kunnen dan de plannen toetsen”, legde Van der Linden uit.

Het voorstel van EVB wijkt af van de manier waarop het college opereert, legde wethouder Tanja de Jonge (GL) uit. Na zowel de gemeenteraad als omwonenden geraadpleegd te hebben, werkt het college juist zelf actief aan het wijzigen van het bestemmingsplan. “Om het toetsingskader zo goed mogelijk te kunnen borgen”, aldus De Jonge.

De wethouder legde uit dat zowel het bestemmingsplan als de vergunning aan de gemeenteraad worden voorgelegd. Ze verwacht na de zomer een ontwerp bestemmingsplan klaar te hebben. Daarop kan dan gereageerd worden.

Lennart van der Linden was niet tevreden met het antwoord van de wethouder. “Mij bekruipt het gevoel dat een wethouder van GroenLinks hier alles doet om de windmolens er door te krijgen.”

De VVD is het op het punt van de windturbines voor een groot deel eens met Echt Voor Barendrecht, zei fractievoorzitter Matthijs van der Welle. Maar hij erkent dat de voorbereiding die nu plaatsvindt een bevoegdheid van het college is. Bovendien komt de gemeenteraad later weer aan bod als het bestemmingsplan moet worden gewijzigd. Hij had daarom geen behoefte aan de motie van EVB. Ook de andere collegepartijen en fractie Winnie Hofland sloten zich daarbij aan. De motie van EVB werd dan ook met 15 – 14 verworpen.