'We hebben elkaar! En dat is altijd vertrouwd.'
'We hebben elkaar! En dat is altijd vertrouwd.' Foto:

Jonge mantelzorgers Yara en Elise

REGIO - Yara (20) en Elise (16) weten niet beter dan dat hun ouders bijna altijd thuis zijn, dat ze meehelpen in het huis en dat een uitstapje een bijzondere gebeurtenis is. Alleen dat mensen zo kunnen staren of dat ze moeten verklaren waarom hun vader de ene dag in een rolstoel zit en de andere dag een stukje kan lopen, vinden ze maar niks.

Door Astrid Potuijt

Yara en Elise uit Rhoon zijn jonge mantelzorgers voor hun ouders. ,,Mijn vader heeft een chronische spierziekte", vertelt Yara. ,,Hij kan ik huis een beetje lopen, maar we hebben wel een traplift en buitenshuis zit hij in de rolstoel." ,,Onze moeder heeft een ongeluk op haar werk gehad en daar blijvende hersenbeschadiging aan overgehouden", vult Elise aan. ,,Ze is heel moe, slaapt daardoor een paar uurtjes overdag en kan slecht tegen licht en veel geluid. Daarom gaat een van ons meestal mee met boodschappen doen. Ze kan soms 'rare dingen' meenemen. Zoals laatst. Toen kwam ze met olijven thuis, terwijl niemand die bij ons thuis eet. Het komt dan door de drukte en de herrie dat ze niet kan focussen op de boodschappen."

De meiden zijn het gewend dat ze meer doen dan andere leeftijdsgenoten in het huishouden. Ze doen de was en helpen het huis netjes te houden. ,,Gelukkig hebben we vanuit de gemeente hulp in het huishouden. Zij doet bijvoorbeeld de bedden verschonen, stofzuigen en dweilen", vertelt Yara. ,,Heel fijn dat dat nu goed geregeld is."

Yara studeert gebarentaal. Ze werkt een paar uur per week in de gehandicaptenzorg en kan door middel van gebarentaal met verschillende mensen met een beperking communiceren. Elise zit in de vierde klas van de Havo op Calvijn Groene Hart. Wat ze precies wil gaan doen weet ze nog niet. ,,De technische kant op, maar hoe of wat, ik heb nog geen idee."
Beide meiden hebben nog niet echt een beeld van de toekomst. ,,Als ik op mezelf zou wonen, dan zou ik te veel met thuis bezig zijn", zegt Elise. ,,Dat merk ik nu al als ik op school zit en als ik weet dat mijn moeder in het ziekenhuis is voor een onderzoek. Dan ben ik daar toch mee bezig."
Ook Yara denkt er zo over. ,,Ik blijf voorlopig thuis, zodat ik mijn ouders kan ondersteunen. En ook omdat we het niet kunnen betalen. Met die paar uur werk per week, kom ik er niet."

Geen nieuwe telefoons
Dat is misschien het enige grote nadeel. De financiën laten het niet toe om als gezin op vakantie te gaan of nieuwe telefoons te kopen. ,,Vroeger kon ik wel jaloers zijn op vriendinnen. Zij gingen naar Ibiza en hadden de nieuwste gadgets", blikt Elise terug. ,,Wij bleven voornamelijk thuis en we kopen pas een nieuwe telefoon als deze echt, echt niet meer kan. Maar we krijgen ook wel spullen en kleding van anderen."

Afgelopen december werd het hele gezin besmet met corona. ,,We deden juist zo voorzichtig, maar dat maakte dus niet uit", zegt Yara. ,,Gelukkig zijn we niet heel ziek geweest. Het duurde wel even voordat het reuk- en smaakvermogen terug was."

Activiteiten
Sinds een half jaartje bezoeken de meiden de activiteiten van de jonge mantelzorgers. ,,In september gingen we naar de Efteling, dat was zo super leuk!", zegt Elise. ,,Wij komen nooit in de Efteling, dus dat maakt het extra speciaal. Bij deze activiteiten ontmoeten we ook leuke mensen die in dezelfde soort situaties zitten. En het fijne is dat het er juist niet over gaat."

,,Er wordt nauwelijks gesproken over onze thuissituaties, het draait alleen om ons. Terwijl je wel tussen mensen zit die je begrijpen en waar je je verhaal bij kwijt zou kunnen, als je daar behoefte aan hebt."

De zussen klagen niet en staan vol in het leven. Zij zien het als een groot voordeel dat er altijd iemand thuis is, als zij uit school komen. ,,En we hebben elkaar", zegt Yara. ,,Dat is altijd heel vertrouwd."

Meer informatie
Kijk op Welzijn heeft activiteiten voor jonge mantelzorgers. Als jongeren meer willen weten kunnen ze terecht bij mij Kim Schrijvers 06-17443016 aanmelden kan via
jongemantelzorg@
kijkopwelzijn.nl


Marktkoopman vraagt om versoepeling van regels

BARENDRECHT – Marktkoopman John Magielse vraagt burgemeester en wethouders van Barendrecht om de non-foodkramen te laten terugkeren op de weekmarkt.

Magielse verkocht door de coronamaatregelen ondergoed en nachtkleding op de vrijdagmarkt in het centrum. Al maanden is hij met zijn kraam niet welkom op de markt. Er zijn alleen kramen met voedingswaren toegestaan.
Volgens Magielse kunnen mensen veilig inkopen doen op de markt. “Als markt hebben wij daar samen met gemeente heel veel in geïnvesteerd en wij kunnen echt stellen dat wij met alle aanpassingen hebben gezorgd dat veiligheidsmaatregelen ruim voldoende zijn. Wij zorgen goed voor de 1,5 meter regel, wij scheiden de publieksstromen, hebben brede gangpaden, attenderen de consument erop om alleen naar de markt te komen, wij zijn geen uitje maar een veilig inkoopkanaal met fantastische producten die wij met zijn allen leveren aan de consument.”
De koopman begrijpt niet waarom de non-foodkramen niet welkom zijn op de markt. “Het argument is vaak drukte maar juist deze ondernemers zorgen voor een betere verdeling van het publiek over de markt. Is het druk bij de groente, vis of de bakker kun je eerst even naar de sokkenkraam. Hoe mooi kan dat allemaal werken.”
Magielse vraagt het college om aan zijn argumenten te denken als er een beslissing genomen moet worden over de markt. “Wij zijn bereid om de veiligheidsregels op de markt daar waar nodig nog aan te scherpen en wij willen zelfs wel overgaan tot het dragen van mondkapjes op de markt en dit allemaal om ons als markten weer compleet te maken en de consument weer totaal te kunnen bedienen.”
Er is nog geen reactie van het college. De beslissing om de markt in Barendrecht te heropenen voor de voedingskramen is vorig jaar genomen na overleg met de Veiligheidsregio.