Bewoners overvallen door toestaan bomenkap

door Arco van der Lee

BARENDRECHT – Zonder dat de gemeente Barendrecht het had aangekondigd, is de aannemer van de Botterlocatie dinsdag begonnen met de voorbereiding voor het kappen van een rijtje bomen. Volgens wethouder Arnoud Proos is het ‘heel ongelukkig’, maar was de brief aan de bewoners nog onderweg.

De bewoners hebben tegen de kap bezwaar gemaakt en waren nog in afwachting van de uitspraak van de bezwarencommissie van de gemeente. Dinsdagochtend zagen bewoners die hun kinderen naar school brachten, dat werklieden een aantal bomen van een geel kruis voorzag. Desgevraagd vertelden ze dat ze maandag 15 maart de bomen gaan kappen.
Dinsdagavond hadden drie bewoners spreektijd aangevraagd bij de raadscommissie Samenleving om hun verhaal te doen. “Ik weet niet waar de gemeente mee bezig is”, zei bewoner Arjan van der Vliet.

Wethouder Arnoud Proos verzekerde de bewoners dat bij de post van woensdag een brief van de gemeente zou zitten. Daarin lezen ze dat ze het beroep tegen de kap verloren hebben.
“Er was geen alternatief”, zei wethouder Proos. “We hebben als gemeente echt ons best gedaan om de bewoners stap voor stap mee te nemen.” Er meer tijd voor uittrekken heeft volgens Proos geen zin. "Ik heb ook te maken met het algemeen belang van Barendrecht. Er is een grote behoefte aan het opleveren van woningen.”

Els Schaap (EVB) noemde de houding van de gemeente ‘stuitend''. Zij wil dat de wethouder weer met de bewoners gaat zoeken naar een oplossing. Lennart van der Linden (EVB) vroeg de andere partijen in de raadscommissie om zich uit te spreken tegen de kap van de bomen.

De coalitiepartijen (D66 was niet aanwezig) hadden geen behoefte om zich uit te spreken tegen de kap. Gerdien de Lange (CDA) wil de brief van de gemeente en de reactie van de bewoners daarop afwachten. "Er is een lang en zorgvuldig proces doorlopen”, zei Martijn van Meppelen Scheppink (SGP/CU).

De bewoners hebben tot en met vrijdag om de rechter te vragen om de kap stil te leggen.